Ini Respon DS Najib Tun Razak Dalam Belanjawan 2019

Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak pada sidang Belanjawan 2019 di Dewan Rakyat, Parlimen, hari ini. - Foto NOORADZRENE MOHAMMED NOOR

KUALA LUMPUR – Bekas perdana menteri. Datuk Seri Najib Tun Razak mendakwa kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak memenuhi janji-janji yang dibuat dalam manifesto Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu dalam Belanjawan 2019, termasuk janji untuk menghapuskan tol.

Ahli Parlimen Pekan itu berkata walaupun kerajaan ada mengumumkan beberapa subsidi, namun ia tidak memadai dengan janji kepada rakyat yang dilakukan ketika PRU14, Mei lalu.

“Begitu juga dengan pembayaran semula pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional, mereka janji bahawa gaji RM4,000 ke bawah tidak perlu membayar, sebab itulah ramai anak muda sokong mereka tetapi sebaliknya hanya peminjam yang berpendapatan RM1,000 dan ke bawah sahaja dikecualikan,” katanya selepas pembentangan Belanjawan 2019 di Dewan Rakyat, hari ini.

Pada pembentangan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng itu, katanya, kerajaan PH juga hanya mengulangi perancangan yang telah dibentangkan oleh kerajaan pimpinanya dahulu.

Dalam pada itu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan belanjawan pertama PH tidak memberikan titik sentuhan kepada rakyat.

“Kita lihat tidak ada pun peruntukan khusus untuk petani dan nelayan serta mereka yang menjadi pekebun-pekebun kecil terutama apabila harga komoditi ini jatuh,” kata Presiden UMNO itu.

Ketua Pembangkang yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada sidang
Ketua Pembangkang yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada sidang media selepas Pembentangan Belanjawan 2019 di Dewan Rakyat Bangunan Parlimen hari ini

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pula berkata hampir tiada agenda besar dibuat sebagai pemangkin kepada pembangunan Wilayah Pantai Timur dalam Belanjawan 2019.

“Masa komen Tun Mahathir (Tun Dr Mahathir Mohamad) dalam kajian RMK-11 (Rancangan Malaysia Ke-11), antara antara yang dibangkitkan ialah pembangunan seimbang wilayah.

“Tetapi, kita tengok belanjawan kali ini hampir tiada, malah tidak digambarkan dalam data yang jelas tentang pembangunan khusus kawasan wilayah Pantai Timur,” katanya. – Bernama

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*