TMJ Sindir Syed Saddiq Kerana Ucap ‘Happy Birthday’ Kepada Tunku Idris. Tapi, Respond Syed Saddiq Selepas Itu Buat Netizen Kagum!
Kelmarin, Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, mengucapkan selamat ulang tahun kelahiran ke-31 kepada Tunku Temenggong Johor Tunku Idris Sultan Ibrahim, di Twitternya.

Lapor NST, Menteri Belia dan Sukan itu memuat naik tweet itu secara umum di Twitternya memandangkan Tunku Idris tidak mempunyai akaun rasmi di laman sosial itu.

“Happy Birthday Tunku Idris. Patik will always pray for Tunku and Tunku family’s wellbeing. Keep on inspiring!” tulis Syed Saddiq.

Beberapa jam kemudian, tweet itu diretweet oleh abang Tunku Idris, Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim, berserta dengan ayat berikut:

“Please, do what you want. Just leave my family alone and save your sucking up for other people.”

Menurut laporan NST, tweet dari TMJ yang dimuat naik pada jam 10.05 malam telah diretweet lebih dari 1,200 kali.

“Takut masuk jail. Maklum lah. Orang-orang besar semua” 

Pun begitu, tweet TMJ tersebut telah dipadam dan bila netizen menyoal mengapa beliau bertindak demikian, TMJ hanya berseloroh yang dia takut dimasukkan ke penjara. Sempat jugak TMJ menyindir ye!

“Doa saya saya sentiasa bersama Tunku dan keluarga” 

Kalau korang ingat Syed Saddiq akan melenting dengan tweet dan balasan yang diterima dari TMJ, korang ternyata salah. Saddiq dengan tenang membalas,

Sementara itu, semakan di Twitter mendapati, Syed Saddiq memberi respon kepada tweet itu sebelum ia dipadamkan.

“My prayers will always be with Tunku and family.”

Tidak melatah, ahli parlimen Muar ini membalas kembali tweet TMJ dan menyatakan dia selalu mendoakan kesejahteraan Tunku sekeluarga.

Eloklah hal ni jangan dipanjangkan. Tunjukkanlah nilai yang baik kepada rakyat semua. 

Jawapan Syed Saddiq dipuji

Steady YB!

Kenali Syed Saddiq

Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Jawi: سيد صديق بن سيد عبدالرحمن; lahir 6 Disember 1992) merupakan ahli politik Malaysia. Beliau merupakan Menteri Belia dan Sukan Malaysia, Ahli Parlimen Muar dan Ketua Armada bagi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM). Beliau adalah bekas Juara Debat Asia. Beliau merupakan bekas penuntut di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dalam jurusan Undang-undang dan juga bekas pensyarah di universiti itu. Beliau adalah menteri termuda yang dilantik pada usia 25 tahun selepas sebelum ini, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak pada usia 28 tahun.

Beliau dilahirkan pada 6 Disember 1992 di Pulai, Johor Bahru, Johor, Malaysia. Bapanya merupakan warga Singapura, seorang buruh binaan yang berulang dari Johor ke Singapura untuk bekerja. Ibunya merupakan seorang guru Inggeris yang mengadakan kelas tuisyen sehingga lewat malam bagi mendapatkan wang tambahan.Beliau pernah belajar di Maktab Tentera Diraja sebelum melanjutkan pelajaran di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Semasa beliau menuntut di UIAM, beliau telah bertanding dalam satu pertandingan debat peringkat Asia dan telah berjaya menjadi Juara Debat Asia.

Pada 2017, beliau menolak tawaran biasiswa bernilai kira-kira RM400,000 untuk melanjutkan pengajian di Universiti Oxford, England untuk terus aktif dalam politik. Setahun kemudian, selepas dipilih sebagai Ahli Parlimen pada usia 25 tahun, Syed Saddiq sekali lagi melepaskan tawaran biasiswa yang lain, kali ini menolak tawaran Biasiswa Chevening untuk meneruskan Sarjana dalam Dasar Awam di Universiti Oxford.

Sumber: NST, Syed Saddiq , the reporter, wiki
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*