Tular Di Media Sosial Kontroversi Sijil Ijazah Najib Razak, Ini Tindakan Najib Razak. Memang Lain Dari Yang Lain!

Ada Video Dibawah Penjelasan Najib Tentang Ijazah Dia

Kecoh di media sosial apabila video wartawan tanya Najib adakah ijazah yang dia miliki sah atau tidak. Lalu Najib menjawab, sudah pasti sah. Namun ada pula pihak tidak percaya dan minta Najib tunjuk bukti.

Menariknya hari ini Najib tiba-tiba tukar ‘profile picture’ baru siap, gambar beliau di mana siap berjubah dan bertopi konvokesyen. Apapun difahamkan ianya berpunca dari soalan wartawan dan individu yang mahu pengesahan tentang ijazah yang beliau miliki.

Sementara Universiti Nottingham telah mengesahkan bahawa bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak lulus dari universiti di UK.

Universiti ini memberi maklum balas kepada permintaan Melayu Mail untuk mengesahkan kelayakan akademik Najib, termasuk jika beliau memperolehi ijazah sarjana dari institusi itu.

” Rekod Universiti Nottingham mengesahkan bahawa Mohammed N. Razak tamat pengajian dengan BA Hons dalam Ekonomi Perindustrian pada tahun 1974,” kata jurucakap universiti itu dalam jawapan ringkas email kepada Malay Mail malam tadi.

Ada individu suruh Najib tunjuk bukti ijazah dia…

Najib, yang dilahirkan pada tahun 1953, berusia 21 tahun pada tahun 1974.

Semalam, Ahli Dewan Undangan Negeri Keranji DAP Perak, Chong Zhemin meragui gelaran Najib, menonjolkan video dalam talian yang diedarkan dan mendakwa bahawa mereka tidak menamatkan pengajiannya di University of Nottingham pada tahun 1970-an.

Chong juga memberitahu Najib untuk membuktikan dakwaan itu dengan menerbitkan transkrip peperiksaan dan salinan ijazahnya.

Pada 2017, laman web pemberita Sarawak Report juga mempersoalkan kesahihan gelaran Nottingham Najib.

Ini jawapan Najib…

Apabila ditanya untuk menjelaskan kelayakan akademiknya, Najib semalam memberitahu pemberita di Mahkamah Rayuan di Putrajaya: “Sudah tentu ijazah saya adalah sah.”

Berdasarkan transkrip rasmi kerajaan Inggeris mengenai ucapan Najib pada 13 April 2012, beliau menyatakan kegembiraannya apabila Perdana Menteri Britain, David Cameron melawat kampus Malaysia di universiti itu, berkata dengan tegas: “Sudah tentu, alma mater saya”. ( alma mater merujuk kepada Kolej, Universiti yang pernah dihadiri)

Gambar di bawah adalah ‘screen shot’ menunjukkan nama Najib terpapar dalam laman web Universiti Nottingham.

Najib telah dilaporkan secara meluas untuk memiliki ijazah ekonomi dari University of Nottingham.

Najib juga disenaraikan oleh online Encyclopaedia Britannica sebagai “memperoleh ijazah sarjana dalam ekonomi” dari University of Nottingham, dan juga disenaraikan di laman web World Economic Forum sebagai memegang BA (Kepujian) dalam Ekonomi dari universiti yang sama.

Menurut Malaymail semalam, mengenai bahagian laman web Kampus Universiti Nottingham Malaysia yang memaparkan senarai “graduan Malaysia yang terkenal”, bagaimanapun, nama Najib tidak disenaraikan.

Senarai itu termasuk golongan bangsawan, bekas menteri Tan Sri Stephen Yong dan YM Tengku Tan Sri Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail.

Tetapi pencarian arkib internet menerusi The Wayback Machine menunjukkan bahawa Najib telah berada dalam senarai alumni Malaysia yang terkenal sejak baru-baru ini pada awal tahun 2018. Tidak jelas bila atau kenapa namanya dibuang dari senarai semasa.

Senarai yang diarkibkan dan senarai terkini para siswazah Malaysia yang terkenal adalah sama, kecuali peninggalan nama Najib dan penambahan DYMM Raja Permaisuri Tuanku Zara Salim Perak.

Dalam risalah seperti prospektus sarjana muda 2016/2017 dan prospektus pascasiswazah 2018/2019 kepada bakal pelajar, Universiti Nottingham Malaysia termasuk Najib dalam senarai “alumni terkenal”.

Sumber : Newsviral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*