Rupanya Ini Cara Paling Mudah Dan Murah Untuk Halang Monyet Dari Masuk Ladang. Bukan Je Monyet, Orang Pun Lari Kalau Tak Kenal




Monyet antara binatang yang paling tidak disukai oleh peladang peladang. Kerana monyet boleh dikatakan sebagai perosak.

Apabila monyet masuk ke dalam ladang atau kebun sudah pasti mereka akan membuat onar. Dan apa yang mereka buat pasti akan menyebabkan kerugian.

Bermacam macam cara para peladang dan pekebun buat untuk menghalang monyet untuk tidak masuk ke kawasan mereka. Guna ubat, patung patung tetapi sama je akhir sekali dan monyet tetap juga akan masuk.

CARA TERBAIK HALANG MONYET MASUK LADANG DIDEDAHKAN

Seorang lelaki telah mendedahkan kaedah yang dia guna pakai dan kaedah ini telah berjaya selama 2 bulan. Sepanjang 2 bulan tersebut tiada seekor monyet pun yang berani masuk ke ladang beliau.

Apa yang dia buat sebenarnya?

Sekali pandang macam seekor ular sawa tetapi cuma getah sahaja.

Petua utk elak gangguan monyet…petua dari org asli…. Dia suruh cat tayar motor buat mcm ular sawa gantung sekitar ladang….

Alhamdulillah, sy dh try 2 bln…monyet dh tk datang…. #sy guna getah hitam je…Alhamdulillah menjadi… InsyaAllah.

Haha! pakai getah je .. mudah bukan .. murah bukan .. tak salah jika kita mencuba. Kalau dari jarak jauh memang nampak macam ular sawa.

Bukan monyet je lari, orang pun lari kalau tak kenal. Jangan ada tetiba panggil bomba nak tangkap ular sudah.

Terbaik tips yang diberi jadi boleh lah kongsikan ini kepada rakan rakan kita yang peladang atau pekebun. Semoga ilmu ini dapat manafaatkan.

TIPS EKSTRA KALAU ADA YANG NAK GUNA

CARA HALAU MONYET

Menggunakan belacan.

Bahan : Napthalene atau ubat gegat/moth balls, belacan dan plastik cup.

Cara : Tumbuk belacan dan moth balls, gaul dan bulatkan sebesar bola ping pong. Masukkan ke dlm bekas cup size 22 yg sudah dilubangkan. Ikat dengan tali untuk digantung.

* baunya sama dengan hancing harimau..perggh bau yg lekat ditangan, marbeless . . ..

Menggunakan patung harimau.

Bahan : Patung harimau, bukan harimau betul ,hehee

Cara : Letakkan patung harimau menghadap tingkap ataupun atas locker(almari) dan juga lokasi perlu diubah selalu untuk meningkatkan tahap dan keberkesanannya. Monyet akan ta kut bila nampak patung harimau tersebut.

* Perasan tak kat restoran2 ada letak patung rimau, haaa

Menggunakan pakaian.

Bahan : Pakaian yang lusuh (ada peluh manusia)

Cara : Peluh yang dibiarkan kering pada baju, seluar atau topi boleh diletakkan di beberapa lokasi yang mana sering berlaku sa saran monyet.

Atau guna cara ini ..

Beli minyak kibas dari Mekah. Caranya adalah dengan menyapu minyak tersebut pada batang, kayu atau pagar tempat yang selalu menjadi sa saran monyet.

Menggunakan KERIMO (kencing harimau), salah satu petua untuk menghalau monyet tanpa membu nuh ,bersifat ekosistem.*kencing harimau yang bukan tiruan, boleh cari di google KERIMO. – Sumber : xpresi

Olahan Dari : KL VIRAL

 




Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*