Kisah Kekejaman China Menuai Organ Umat Islam Secara Hidup-Hidup Yang Tidak Diketahui Dunia
“Saya dipanggil oleh ketua pakar bedah untuk pergi ke sebuah bilik berhampiran kawasan pelaksanaan hukum di Urumqi (China) untuk mengeluarkan h4ti dan 2 buah pingg4ng dari seorang banduan yang dibnuh. Banduan itu tidak m@ti kerana mereka (pasukan eksekusi China) menemb@knya melalui dada kanan (dengan sengaja) untuk membuatkannya tidak sedar (tanpa membnuh). Ini supaya saya mempunyai masa untuk mengeluarkan org@n-org@nnya,” kata Enver Tohti, seorang pakar b3dah onkologi Uyghur.

Lebih dahsyat, pemb3dahan itu diarahkan oleh ketua pakar b3dah tanpa memberikan suntikan bius kepada banduan tersebut. Enver melihat j@ntung banduan tersebut masih berdegup ketika dia mengeluarkan hati dan buuah pinggaang lelaki malang itu.

Pelaksanaan hukuman maati yang dijalankan secara sengaja untuk tidak membuunuh banduan Uyghur ini berlaku pada tahun 1995, dan menjadi penglibatan secara paksa yang pertama oleh Enver dalam program penuuaian orgaan China.

Enver menceritakan kisah ini kepada akhbar United Kingdom pada tahun 2013, bahawa dia tidak menyedari terlibat dalam selepas beberapa tahun.

Amalan ini telah menjadi begitu meluas dan begitu sistematik di wilayah yang mana penduduknya adalah majoriti Uyghur Islam.

Tiga tahun kemudian, Enver melarikan diri dari China selepas mendedahkan bagaimana sebuah kemudahan ujian senjata nuuklear di Xinjiang menyebabkan kenaikan kadar kaanser dalam kalangan Uyghur.

Orgaan dijual kepada hartawan Arab Saudi

orang islam uyghur di china

Pada tahun 1998, dia membantu sebuah syarikat pengeluaran media British menghasilkan dokumentari mengenai radiasi nuklear di wilayah itu yang bertajuk “Death of Silk Road’ (Kematian Jalan Sutera).

Pada Mac 2019, Enver Tohti memberitahu Radio Free Asia bahawa dia percaya para pelanggan utama orgaan Uyghur Muslim adalah penerima pemindahan orgaan dari Arab Saudi yang kaya.

Lebih mengejutkan, China secara tidak langsung memasarkan bahaagian baadan yang dikeluarkan secara paksa ini sebagai “Orgaan halal”, walaupun sebenarnya tidak ada perkara sebegini dalam Islam.

Apabila didesak mengenai dakwaan ini, Enver mengakui tidak mempunyai bukti secara langsung, hanya mendengar cerita yang tidak disahkan tentang China menjual atau memasarkan orgaan “halal” kepada penerima orgaan Saudi yang kaya.

Dia menegaskan bahawa ia adalah sesuatu yang “sebaiknya tidak dibincangkan sehingga ia disahkan”.

Namun apabila ditanya mengapa tidak teguh dengan pendirian yang dinyatakan, Enver mengalihkan cerita dengan menyatakan rasa bimbang terhadap keselamatan ibunya, yang masih berada di Xinjiang, China.

Aktivis Uyghur, Arslan Hidayat, yang merupakan menantu kepada pelawak terkenal Adil Mijit yang hilang tanpa dikesan, memberitahu bagaimana China mengugut ahli keluarganya yang tinggal di luar negara terutamanya mereka yang bercakap secara terbuka tentang jenayah di Xinjiang itu.

Menurut Enver Tohti, permintaan terhadap orgaan Uyghur adalah melebihi bekalan.

Jenaayah terancang oleh Parti Komunis China

protes oleh orang tempatan terhadap program penuaian organ oleh china

Ini sekaligus menerangkan mengapa pihak berkuasa Parti Komunis China di Xinjiang melaksanakan pungutan sampel daarah wajib dari umat Islam Uyghur melalui Pemeriksaan Perubatan Kesihatan Nasional, dengan matlamat mewujudkan “pangkalan data pemadanan orgaan hidup.”

Dr Faisal Shaheen, pengarah Pusat Transplantasi Orgaan Arab, memberitahu bahawa seramai 410 orang Arab Saudi telah membeli orgaan dalam tempoh 2 tahun dari tahun 2012 hingga 2014 melalui pasaran gelap di China, Mesir dan Pakistan

Beliau juga menambah bahawa seramai 7,000 orang pesakit di Arab Saudi memerlukan pemindahan buah pinggaang.

Jawatankuasa Kesihatan Awam Parlimen Eropah dan Jawatankuasa Kecil Hak Asasi Manusia berkata buah pinggaang yang diambil secara haram boleh dijual dengan harga mencecah RM675,000 setiap satu.

orang islam uyghur mangsa penuaian organ di china

Sehubungan ini, penggubal undang-undang United Kingdom memberi amaran kepada rakyat yang terdesak untuk menjalani operasi pemindahan yang mereka mungkin tidak mengetahui terlibat dalam “memainkan peranan dalam mengukuhkan kekejaman terhadap penghuni dalam rangkaian kerajaan Komunis di kem penjara dan tahanan.”

Dengan lebih daripada 2 juta umat Islam Uyghur yang ditahan dalam rangkaian kem-kem tahanan dan penjara di seluruh Xinjiang dan China, amalan kejam China menuai orgaan-orgaan hidup orang Islam ini adalah tidak dapat dibayangkan.

Malah, ia menjadi jumlah tahanan minoriti agama terbesar sejak pembuunuhan beramai-ramai oleh Nazi pada pertengahan abad ke-20.

Pada tahun 2016, Parlimen United Kingdom mendengar satu pembentangan bertajuk “Bloody Harvest / Slaughter,” nama yang diambil dari dua buku oleh penulis Ethan Gutmann; dan David Kilgour dan David Matas.

Pelbagai bukti didedahkan

orang islam uyghur menjadi mangsa penuaian organ hidup

Ia memberikan bukti yang boleh dipercayai di mana China telah menubuhkan “rantaian industri yang lengkap” untuk menuai orgaan-orgaan tawanan politik.

Ini melihatkan bagaimana golongan minoriti telah disasarkan secara khusus, termasuk orang Uighur Muslim, Tibet, House Christian dan pengamal Falun Gong.

Malah, laporan ini menyebut nama Enver Tohti, pakar bedah Uyghur yang disebutkan di atas, menganggapnya sebagai “kes penuaian orgaan hidup yang pertama diketahui”.

Ini sekaligus menyokong pengakuan Enver bahawa dia telah mengeluarkan buah pinggang dan hati dari seorang tahanan yang telah ditembak di dada.

Para penulis terbabit juga membuat pemerhatian tentang bagaimana saksi perubatan lain yang digambarkan dipaksa untuk mengendalikan ujian darah tahanan politik Uyghur bagi pihak beberapa pegawai Parti Komunis China berpangkat tinggi, yang memerlukan orgaan-orgaan sepadan.

Dan oleh kerana pegawai-pegawai ini telah mengembara ke Urumqi khususnya untuk pembedahan orgaan, ini dapat dilihat sebagai salah satu kes “pelancongan orgaan” yang pertama walaupun ia berlaku dalam sempadan China.

Mereka juga menggariskan bahawa Parti Komunis China secara jelas terlibat dalam penuaian orgaan paksa para tahanan politik dan agama sejak awal lagi.

jenayah kejam oleh china terhadap umat islam

Bukti terhadap jenayah kejam oleh China ini bukan hanya sekadar bukti, tetapi juga “bidang pengetahuan” dengan haknya sendiri, dengan beberapa buku yang diterbitkan mengenai isu itu, termasuklah State Orgaans: Transplant Abuse in China (2012); The Slaughter: Mass Killings Orgaan Harvesting, and China’s Secret Solution to Its Dissident Problem (2014); Bloody Harvest (2009), The Slaughter (2014);  Bloody Harvest (2009), The Slaughter (2014).

Bersama-sama dengan ini, puluhan artikel telah diterbitkan dalam jurnal yang bertauliah dan juga beberapa dokumentari dihasilkan.

Malah, sebuah NGO diwujudkan yang berdedikasi untuk menamatkan amalan penuaian orgaan-orgaan dari tahanan politik oleh China, iaitu –  Doctors Against Forced Orgaan Harvesting (DAFOH). (“Doktor Menentang Penuaian Orgaan Paksa”).

Seperti yang didakwa, China mengeluarkan orgaan-orgaan hidup dari orang Islam Uyghur yang ditembak dan memasarkannya sebagai “halal”, lalu mengedarkannya melalui rangkaian kepada pelanggan Arab yang kaya.

Kita tahu bahawa China telah mengambil data biometrik dari 2 juta orang Uyghur yang yang ditahan di kem tahanannya, bersama-sama dengan berjuta-juta orang lain di Xinjiang.

Kita juga tahu bahawa sebanyak 100,000 pemindahan orgaan dijalankan setiap tahun di China, menurut penulis Bloody Harvest/Slaughter.

Pengeksportan orgaan keluar China diberi laluan khas

islam uyghur 948

Dalam temu bual dengan Uighur Times pada Mac 2019, Enver Tohti mempamerkan gambar Human Orgaan Transportation Green-Path (HOTGP) di Lapangan Terbang Antarabangsa Urumqi, yang didakwa menyediakan saluran untuk sejumlah besar orgaan manusia dihantar dari China ke penerima di seluruh dunia.

Dakwaan ini disokong oleh gambar yang menjadi tular di media sosial yang menunjukkan laluan khas yang tertulis “Penumpang Khas, Laluan Eksport Orgaan Manusia.”, diberikan kepada pegawai yang ditugaskan mengeksport orgaan-orgaan tersebut.

China Southern Airlines telah melaporkan lebih daripada 500 pengangkutan orgaan dilakukan sejak dakwaan yang dibuat oleh Enver Tohti.

Namun, China Daily yang dimiliki oleh kerajaan China mengumumkan bahawa syarikat penerbangan itu telah melancarkan “Laluan hijau” untuk menghantar apa yang didakwa sebagai orgaan “derma”.

Jenayah kejam terhadap kemanusiaan ini adalah sangat mengerikan dan perlu diberikan perhatian serius.

Tetapi memandangkan gambaran yang diberikan oleh aktivis Uyghur dan beberapa yang lain tentang bagaimana umat Islam Uyghur yang ditahan di kem tahanan terdedah kepada roogol berkumpulan, program pensterilan, penyeksaan sistematik, perkahwinan paksa dengan warganegara Cina Han, kehilangan tak dapat dikesan dan eksekusi, maka tidak dapat disangkal bahawa program penuaian orgaan hidup ini tidak setanding dengan apa yang dikenali sebagai “pembuunuhan besar-besaran umat Islam di zaman moden”.

Rujukan:

1. Forbes

2. Medium

3. Liberty

Kredit Artikel : illuminasi
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*