Tak Sangka Kejadian Seperti Ini Menimpa Anaknya, Ibu Ceritakan Bagaimana Anak Dia Boleh Pu tus Pergelaangan Tangan Akibat Mercun
“SEBELUM ini, saya terdengar kejadian seperti ini menimpa orang lain, tetapi kali ini ia berlaku terhadap anak saya,” kata Zainab Mohd, 40, ibu kepada Syafiq Haiqal Saharuddin, 13, yang pu tus pergelaangan tangan kanan akibat bermain mer cun.

Seorang pelajar lelaki Tingkatan 1 sebuah sekolah menengah di Alor Lintang p4rah di bahagian pergelangan tangan dengan semua jari dan telapak tangan haancur akibat bermain mer cun di Kampung Kubang Ikan di Kampung Raja di sini, petang tadi.

Dalam kejadian di Kampung Kubang Ikan, Kampung Raja, Jertih, 5.30 petang semalam, Syafiq Haiqal dipercayai bermain mer cun bersama lima sepupu dan adik lelaki, Shahrul, 10.

Mangsa p4rah di bahagian pergelangan tangan dengan semua jari dan telapak tangan haancur akibat bermain mer cun di Kampung Kubang Ikan di Kampung Raja di sini, petang tadi.

Syafiq Haikal Shaharrudin, 13, dikatakan tidak sempat membaling mer cun bola yang sudah dinyalakan menyebabkannya meletuup di tangan.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Mohd Zamri Mohd Rowi berkata, ibu mangsa, Zainab Mohd, 40, menyedari kejadian itu selepas didatangi sepupunya memberitahu Syafiq Haikal ced3ra terkena mer cun.

“Ibu mgsa kemudian keluar rumah dan dapati anaknya mengalami keced3raan p4rah di bahagian pergelangan tangan kanan dengan semua jari dan telapak tangan han cur,” katanya.

Menurut Zainab, dia yang sedang memasak dipanggil sepupunya memaklumkan Syafiq Haiqal terkena mer cun.

“Kalau ikutkan cerita, Syafiq dah baakar sumbu tetapi tidak menyala sebelum dia baakar sekali lagi dan mele tup.

“Saya segera mendapatkan Syafiq sebelum membalut tangannya dengan kain.

“Ketika itu, Syafiq Haiqal hanya minta air sebelum kami membawanya ke Hospital Besut dan dipindahkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu untuk raawatan,” katanya ketika ditemui di HSNZ, Kuala Terengganu, malam tadi.

Tambahnya, kejadian itu turut menyebabkan anak bongsunya, Shahrul mengalami c3dera ringan di belakang badan.

Dia yang juga ibu tunggal kepada empat anak berkata, dia ada menegur anak kedua daripada empat beradik itu supaya tidak bermain mer cun.

“Semalam dia ada main dan saya sudah tegur tetapi tidak sangka hari ini, dia main lagi.

“Memang terkejut sebab kejadian ini berlaku pada anak sendiri namun segalanya sudah ketentuan Ilahi,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Mohd Zamri Mohd Rowi, berkata mangsa dihantar ke HSNZ Kuala Terengganu untuk rawatan lanjut.

Beliau berkata, ia adalah kes pertama membabitkan mer cun di Besut pada tahun ini.

Sumber : Hmetro, Sinar Harian
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*