“Mengaku MusIim Tapi Bila Suruh Baca AI Fatihah Semua Terpinga!” – Kedai Makan Selamba Letak Patung Siam

Bagi sesetengah penduduk yang pernah datang kedai ini, tidak dinafikan makanan yang disediakan adalah kegemaran ramai pelanggan jadi tidak pelik kedai tersebut menarik kunjungan pelanggan saban hari.

Pada awalnya, pelanggan tidak mengesyaki status halal kedai tersebut sehinggalah mereka mula melihat patung-patung yang tergantung. Dan dikatakan patung-patung tersebut adalah sebagai pelaris.

Tidak mahu membiarkan pelanggan kedai tersebut terutamanya orang Islam tertipu lagi, seorang lelaki telah berkongsikan kisah di sebalik kedai masakan Thai yang dikatakan terletak di Aeon Big Bandar Tun Hussein Onn.

Individu terbabit mula meragui status halal kedai tersebut lalu dia meminta pekerja kedai berkenaan untuk membacakan Al-Fatihah. Tetapi,mereka gagal menyebutnya.

Berikut adalah perkongsian beliau di FB yang telah dikongsikan sebanyak 1.7k komen dan mendapat 2.4k likes

”Untuk muslimin dan muslimat yang dihormati, gerai makan Thai di EON BIG BTHO seperti dalam gambar adalah diragui halalnya.

”Tadi saya nak lunch kali ke 3 disana. Bila nak order saya mula rasa ragu2 sebab ada banyak patung siam dikedai disamping ayat2 suci Al Quran yang digantung.

”Saya tanya pekedai dan staff semua mengaku muslim Bangkok dan makan yg disediakan halal. Masih ragu dengan jawapan saya tanya setiap orang supaya membaca surah al fatihah…semuanya terpinga-pinga.

”Saya tanya semula siapa yang islam akan tangan, sekali ni seorang pun tidak berani mengaku islam.

”Menjadi tanggungjawab saya memberi tahu muslimin dan muslimat sekelian untuk tidak makan digerai yang status halalnya diragui.

”Saya akan melapurkan pada pihak yang berwajib dan sementara itu minta bantuan semua untuk memberitahu yang lain2

”Terima kasih.

Sementara itu menerusi ruangan komen, rata-rata warganet yang juga penduduk setempat berkongsi pengalaman mereka yang mengenali kedai terbabit.

Malah agak mengejutkan apabila pendedahan seorang netizen yang mengatakan beliau pernah lihat kedai itu dibuka pada siang hari sewaktu bulan ramadhan.

”Dah agak dah. Selalu tengok2 je tp tak pernah terdetik nak makan sana sebab ragu. Bulan puasa haritu pun nampak bukak jugak waktu tengah hari.

”Saya selalu pergi sane…Alhamdulillah,hati tak penah sekali pon terdetik nak makan sebab tengik depa semua pon dah meragui..

” Tak pernah lagi makan kat situ sebab nampak semua pekerja macam bukan beragama islam ….biarpun makanan disediakan tidak mengandungi unsur haram tapi lagi baik menghindar.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : FB Azhar M Rose via The Reporter

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*