Kerajaan Sekat Warga Asing Yang Berjaya Lolos Keluar Beraya di Kampung, Untuk Pulang Ke Malaysia

MALAYSIA: Kerajaan menerusi Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Ismail Sabri Yaakob memaklumkan untuk memperketatkan OP Benteng di setiap sempadan negara bagi memastikan wrga asing yang berjaya lolos keluar untuk berhari raya tidak akan pulang ke Malaysia kembali.

Menurutnya lagi, operasi dan pemantauan yang lebih kerap akan dilaksanakan bagi memperketatkan kwsan terutama lorong-lorong rahsia (tkus) masuk ke Malaysia bagi megekang penularan kes import CoV-19.

Jelas Datuk Seri Ismail Sabri: Wrga asing dari lndonesia yang mempunyai permit bekerja di sini namun puIang berhari raya di negara mereka, bila mereka balik, kerajaan tidak akan benarkan mereka kembaIi lagi ke Malaysia.

Ini disebabkan oleh dasar dan prosedur Perintah KawaIan Pergerakan yang tidak membenarkan mereka sama sekali untuk balik semula ke sini.

Secara tidak langsung ia dapat mengelakkan kes import dari negara mereka untuk dibawa masuk ke Malaysia. ‚Äď Katanya dalam satu sidang akhbar harian pada 28 mei lalu.

Operasi yang dikenali sebagai OP Benten merupakan operasi besar-besaran mengawal keselamatan sempadan Malaysia. Ia melibatkan beberapa agensi keselamatan negara iaitu PDRM, APMM ATM dan Agensi Keselmatan Sempadan Malaysia (AKSIM).

Untuk pengetahuan anda semua, semenjak 1 Mei yang lalu, seramai 327 PATI dan 41 tekong telah berjaya diamankan oleh pihak berkuasa selepas mereka cuba masuk ke dalam negara secara tidak sah terutama melalui lorong jalan tkus.

Kerajaan memberi ama-ran akan mengambil tindakan yang lebih tegas kepada mana-mana pihak yang cuba memasuki negara secara tidak sah dan mereka yang membantu wrga asing tanpa dokumen yang sah masuk ke dalam negara akan dikenakan tindakan yang tegas.

RENTAS KINI

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*