Rumah ᴛᴇʀʙᴀᴋᴀʀ, warga emas sempat telefon anak minta tolong sebelum ᴛᴇʀᴋᴏʀʙᴀɴ

Siang tadi, tular di media sosial video dan gambar-gambar ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ yang berlaku di Kampung Losong Haji Su, Kuala Terengganu.

Mak sempat telefon minta tolong

Menerusi Bernama, seorang warga emas disahkan ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ ᴅᴜɴɪᴀ apabila rentung dalam ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ rumah dan suaminya pula mengalami ᴋᴇᴄᴇᴅᴇʀᴀᴀɴ.

Menurut anak ᴍᴀɴɢꜱᴀ, Zailah Jusoh, 47, ibunya,  Fatimah Mohd, 79 sempat menelefon meminta tolong sebelum ᴛᴇʀᴋᴏʀʙᴀɴ dalam ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ tersebut.

Mak sempat telefon dan menjerit meminta tolong beberapa kali sebelum ditemukan ʀᴇɴᴛᴜɴɢ dalam ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ,” katanya.

Ayah ᴍᴇʟᴇᴄᴜʀ, ibu ᴛᴇʀᴋᴏʀʙᴀɴ

Pada awalnya, dia menyangka mendapat panggilan daripada ibu memaklumkan bapanya, Jusoh Muda, 83 mengalami sebarang masalah.

“Masa mak telefon minta t0long, saya tanya kenapa…ayah ᴊᴀᴛᴜʜ ke, tetapi tidak dijawab. Saya kemudian terus bergegas ke rumah mak tetapi ketika itu saya lihat bomba sedang berusaha memadangkan ᴀᴘɪ.

“Ayah ada di depan rumah dengan keadaan kakinya ᴍᴇʟᴇᴄᴜʀ,” jelasnya yang tinggal di Kampung Kubang Tangga di sini dan mengambil masa kira-kira 10 minit untuk sampai ke tempat kej4dian.

Tambah Zailah lagi, ibunya sudah sembilan tahun mengalami ᴍᴀꜱᴀʟᴀʜ tulang belakang dan bergerak menggunakan kerusi roda sehingga menyukarkan untuknya menyelamatkan diri.

Selain itu, menerusi laporan daripada Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Terengganu, Md Hilman Abd Rashid berkata, ᴍᴀʏᴀᴛ ᴍᴀɴɢꜱᴀ yang rentvng ditemukan hanya selepas ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ berjaya dipadamkan sepenuhnya dan mngsa didapati berada di atas tanah.

“Mngsa yang uzur tidak dapat menyelamatkan diri ketika kejadian dan dipercayai telah terjatuh apabila rumah kayu tersebut runtuh ketika ᴋᴇʙᴀᴋᴀʀᴀɴ,” ulas beliau.

Md Hilman berkata pihak bomba menerima panggilan kecemasan pada pukul 10.39 pagi dan seramai 35 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Kota serta Kuala Terengganu dikejarkan ke lokasi kejadian.

Sumber: BernamaFacebook

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*