Sekarang Orng ʏᴀʜᴜᴅɪ Aktif Tanam Sejenis P0kok Ini Kerana Hanya P0kok Ini Sahaja Yang Boleh SeIamatkan Mereka

WALAUPUN pelbagai pemerhatian dan kesimpulan dilakukan berdasarkan penyelidikan sains, namun tiada fakta tepat menemukan bilakah bakal berlaku hari ᴋɪᴀᴍᴀᴛ.

Bagaimanapun, pendakwah terkemuka, Datuk Dr. Danial Zainal Abidin berkata, umat lslam wajib beriman dengan petanda yang diberikan oleh ʀᴀꜱᴜʟᴜʟʟᴀʜ ꜱᴀᴡ untuk dijadikan iktibar dan pedoman dalam menghadapi hari akhlr dunia itu.

Katanya, antara petanda yang dinyatakan oleh ʀᴀꜱᴜʟᴜʟʟᴀʜ ꜱᴀᴡ berhubung tanda besar klamat bakal berlaku adalah h4ncurnya semua golongan ʏᴀʜᴜᴅɪ yang ᴍᴇᴍᴇʀᴀɴɢɪ lslam di muka bumi.

Ini tambahnya, berdasarkan sabda ʀᴀꜱᴜʟᴜʟʟᴀʜ ꜱᴀᴡ maksudnya: “Tidak akan terjadi klaamat sehingga kaum Musllmin berperang dengan ʏᴀʜᴜᴅɪ. Maka kaum ᴍᴜꜱʟɪᴍɪɴ membvnuhh mereka sehingga ada seorang ʏᴀʜᴜᴅɪ bersembunyi di belakang batu-batuan dan pohon-pohon, dan berkatalah batu dan pohon, ‘Wahai Muslim, wahai hamba Allah, ini ʏᴀʜᴜᴅɪ di belakangku, ke mari dan bunuhlah dia.’ Kecuali pohon Gharqad kerana ia adalah pohon ʏᴀʜᴜᴅɪ.” – Riwayat Muslim

“Sampai suatu masa nanti semua orang ʏᴀʜᴜᴅɪ akan dibnuh. Kecuali satu kelompok ʏᴀʜᴜᴅɪ dikenali sebagai ʏᴀʜᴜᴅɪ ʜᴇʀᴀᴅɪ yang terdapat kira-kira 10 peratus di lꜱʀᴀᴇʟ. Mereka ini golongan ʏᴀʜᴜᴅɪ yang masih mengikut 4jaran Kit4b T4urat dibawakan oleh Nabi Musa a.s.

“Mereka tidak pernah bersetuju dengan apa yang berlaku di ʙᴀɪᴛᴜʟᴍᴜQᴀᴅᴅɪꜱ sekarang, begitu juga dengan pengisytiharan ᴊᴇʀᴜꜱᴀʟᴇᴍ sebagai ibu negara lꜱʀᴀᴇʟ kerana mereka mempercayai ia bercanggah dengan r0h Ta4urat.

“lslam tidak memvsuhi sesiapa walaupun haiwan, tetapi jika kamu bermvsuhan dengan kami, maka kami rela berjlhad. Golongan ʏᴀʜᴜᴅɪ yang ᴍᴇᴍᴇʀᴀɴɢɪ Islam semua akan dibvnuh, sehinggakan batu dan pohon berkata-kata. Kita tidak tahu bagaimana keadaan dimaksudkan oleh ʀᴀꜱᴜʟᴜʟʟᴀʜ ꜱᴀᴡ ini, tetapi ia akan berlaku dan kemuncaknya lꜱʀᴀᴇʟ akan h4ncur,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ceramah bertajuk ʙᴀɪᴛᴜʟᴍᴜQᴀᴅᴅɪꜱ dan Akhir Zaman di Masjid Al Ridhuan, Hulu Kelang, Selangor, baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Danial berkata, perkara itu turut diramalkan oleh bekas setiausaha kerajaan 4merika Syarikat bahawa lꜱʀᴀᴇʟ akan lenyap pada 2022.

Kenapa Mereka Menanam Pokok ɢʜᴀʀQᴀᴅ

“Ini cuma jangkaan, tetapi berdasarkan hadis ʀᴀꜱᴜʟᴜʟʟᴀʜ ꜱᴀᴡ tadi kita yakin lꜱʀᴀᴇʟ benar-benar akan lenyap, cuma tidak diketahui bila. Malah, orang Yahuudi juga beriman dan percaya dengan hadis ini, buktinya pada masa ini mereka sedang aktif menanam pokok Gh4rq4d yang dianggap sebagai penyel4mat.

“Berdasarkan hadis lain, apabila D4jj4l muncul di belakangnya adalah orang ʏᴀʜᴜᴅɪ dengan jumlah tntera seramai 70,000 orng sebelum bertemu dengan Imam M4hdi seterusnya dibnuh oleh Nabi Isa a.s. Tidak mustahil mereka semua akan dibnuh pada masa itu,” jelasnya.

Sehubungan itu, Danial berkata, umat Islam perlu sentiasa menyokong perjuangan rakyat ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ dan turut membantu mereka mempertahan kota ʙᴀɪᴛᴜʟᴍᴜQᴀᴅᴅɪꜱ dan ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ.

“Mereka tidak minta kita untuk datang ke sana berper4ng bersama mereka, tetapi apa yang mereka perlukan adalah sokongan daripada kita umat Islam seluruh dunia.

“Sokongan yang bagaimana? Iaitu dalam bentuk doa dan kew4ngan. Apa yang boleh kita lakukan adalah mengamalkan Qᴜɴᴜᴛ ɴᴀᴢɪʟᴀʜ, seelok-seeloknya diselitkan pada bacaan qunut dalam solat subuh di surau dan masjid.

“Selain itu, kita juga boleh menyalurkan svmbangan w4ng tu.nai kepada mereka melalui pertubuhan bantuan ke ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ yang dipercayai untuk meringankan bebanan dan menjayakan sebarang perancangan mereka ᴍᴇɴᴇɴᴛᴀɴɢ ᴢɪᴏɴɪꜱ lꜱʀᴀᴇʟ,” ujarnya.

SUMBER : UTUSAN ONLINE

Dr. DANIAL : ʏᴀʜᴜᴅɪ TNAM JUTAAN POKOK Gh4rq4d

Jika ada yang meragui kesahihan hadith ini boleh rujuk kepada ini.

POKOK ɢʜᴀʀQᴀᴅ, IA ADALAH POHON Y4hud1.

Assalamualaikum ustaz, apakah sahih hadith didalam poster?

Jawapan:

Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakaatuh,

Hadith seperti ditanya statusnya SAHIH:

عن أبي هريرة – رضي الله عنه – أن رسول الله – صلى الله عليه وسلم – قال: ((لا تقوم الساعة حتى تقاتلوا اليهود، حتى يقول الحجر وراءه اليهودي: يا مسلم، هذا يهودي ورائي فاقتله))، وزاد مسلم: ((إلا الغرقد؛ فإنه من شجر اليهودي)) متفق عليه

“ᴋɪᴀᴍᴀᴛ tidak terjadi hingga kaum ᴍᴜꜱʟɪᴍɪɴ ᴍᴇᴍᴇʀᴀɴɢɪ Y4hud1 lalu kaum ᴍᴜꜱʟɪᴍɪɴ membvnuh mereka hingga orang ʏᴀʜᴜᴅɪ bersembunyi dibalik batu dan pohon, batu atau pohon berkata, ‘Hai Muslim, hai hamba Allah, ini orang ʏᴀʜᴜᴅɪ dibelakangku, kemarilah, bnuhlah dia, ‘ kecuali pohon ɢʜᴀʀQᴀᴅ, ia adalah pohon ʏᴀʜᴜᴅɪ‘.” (HR. Muslim: 5203)

Kitab: Ftnah dan tanda ᴋɪᴀᴍᴀᴛ.

Wallahua’lam

#admin Page Dr Ustaz Rozaimi Ramle – Hadith

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*