Lelaki Tua Ini Dipanggil‘ʙᴇʀᴜᴋ’ Oleh Penduduk Setempat Kerana ᴋᴇᴍɪꜱᴋɪɴᴀɴɴʏᴀ. Bila SemingguDisiasat Dalam Misi Kemanus1aan, Rupanya Pak Rah1m Ini Bukan Calang-calang

Ini adalah satu kisah benar yang membuatkan hati penulis ᴍᴇʀᴜɴᴛᴜɴ ʜɪʙᴀ. Kerana kemiskinan hidup lelaki ini ᴅɪᴇᴊᴇᴋ dan dipanggil “ʙᴇʀᴜᴋ” oleh penduduk setempat kerana keadaannya yang serba kekvrangan. Bacalah kisah ni, Semoga memberikan keinsafan kepada kita semua.

Lawatan ᴍᴇʀᴜɴᴛᴜɴ hat1 ke rumah pak rahim di jalan Laloh – Sungai Sam, Misi akidah dan kemanusiaan. Solatnya cukup 5 kali sehari. Bers1h orangnya tapi dihlna oleh segelintir kerana kemiskinannya.

Jika ada yang kata beliau begini dan begitu sesungguhnya kalian sangat ke jam. Kami sudah seminggu menyi.asat individu ini. Kami tahu apa yang sebenarnya berlaku. Kami dah temubual ramai orang yang dekat dengan beliau. Janganlah berlaku ᴋᴇᴊᴀᴍ dengan insan ini. Jangan halang bantuan untuk sampai kepadanya.

Saya tengah siapkan dokumentari khas kepada Pak Rahim ini. Cac1an dan h1naan yang diterima adalah asam garam yang beliau terima sejak umur 8 bulan. Pak Rahim hidup sebatang kara di atas tanah ᴘᴜꜱᴀᴋᴀ.

Bila ditanya apa sumbangan yang pernah beliau terima beliau menjawab antaranya ialah “ᴅɪᴘᴀɴɢɢɪʟ ʙᴇʀᴜᴋ ᴏʟᴇʜ ꜱᴇɢᴇʟɪɴᴛɪʀ ᴍᴀꜱʏᴀʀᴀᴋᴀᴛ”. Katanya.

Bila beliau datang ke kedai kopi ada yang berkata “ʙᴇʀᴜᴋ dah sampai.. ʙᴇʀᴜᴋ dah sampai…

Itulah antara sumbangan yang beliau terima. Tanpa kami sedar air mata kami semua menitis. Pak Rahim kuat pegangan 4gamanya, solat dan zikir sangat rajin. Rumahnya “ᴛ0ᴛᴀʟ ʟᴏꜱᴛ” dek banjir dan pondok usang inilah tempatnya berteduh.

Sewaktu kami sampai sekitar jam 5 petang, Pak Rahim belum balik dari menoreh getah. Kami tunggu beliau balik dan seketika kemudian kami tengok beliau termegah-megah turun bukit. Di lehernya dikalungkan getah skrap untuk jadi bahan b4kar nak memasak makan malamnya nanti.

Dia terus minta izin untuk mandi. Dia ambilnya sabun dalam plastik dan terus ke anak sungai berdekatan. Kami masih tunggu beliau bersedia, rupa-rupanya dia bergegas solat asar. Dah lewat katanya. SUBHANALLAH.. kepada yang kata Pak Rahim ini pemalas, rajin sangatkah kita?

Tuan-tuan janganlah mudah untuk ᴊᴜᴅɢᴇ orang itu begini dan begitu jika kita hanya sibuk duduk di pejabat dan dengar maklumat tak tepat dari wakil penduduk. Datanglah sendiri duduk dengan pakcik ini dalam hutan keseorangan seperti beliau? Berani? 1 jam pun tuan-tuan tak berani dan kami dah seminggu menyaksikan kess ini.

Saya kagum dengan individu ini. Ini kess yang sangat genuine. Biarlah apapun orang dan segelintir masyarakat setempat nak kata dan nak halang bantuan untuk pakcik ini saya akan redah. Kami akan redah halangan itu.

Saya tak sanggup lihat kesusahan yang lebih besar Allah timpakan kepada kita dek kerana sikap kita yang ke jam kepada orang yang kurang bernasib baik.

Sumber/Kredit : informasisensasi

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*