“Dulu orang datang ᴄᴜʀɪ TV untuk dijual, sekarang mereka ᴄᴜʀɪ ikan kembung, sayur”- Bos Mydin

PenuIaran w4bak C0vid 19 telah membawa kesan bvruk kepada ekonomi negara kita. Ramai yang kehiIangan pvnca pendapatan sehingga terpaksa berIapar kerana tidak mampu membeli barang keperluan harian.

Menurut Malaysiakini, Pengarah Urusan Mydin Mohamed Holdings Berhad (Mydin), Ameer Ali Mydin mended4hkan bahawa kes ᴋᴇᴄᴜʀɪᴀɴ di pasar raya Mydin juga meningkat sejak akhir-akhir ini.

Kalau dulu, pengunjung di pasar raya itu pernah ditangkap kerana ᴍᴇɴᴄᴜʀɪ barang-barang berharga seperti televisyen dan pembesar suara, namun kini lain pula ceritanya.

Kata Ameer, amat menyed1hkan baginya apabila mendapat tahu ramai yang terlibat dalam kes ᴍᴇɴᴄᴜʀɪ bahan makanan seperti ikan dan sayur. Perkara tersebut juga secara tidak langsung melibatkan perniagaannya.

ᴋᴇᴄᴜʀɪᴀɴ di pasar raya besar seperti Mydin meningkat, tapi mereka bukan ᴍᴇɴᴄᴜʀɪ barang bernilai tinggi.

Dulu-dulu orang datang dan ᴄᴜʀɪ TV, pembesar suara, untuk dijual. Sekarang mereka ᴄᴜʀɪ ikan kembung, mereka ᴄᴜʀɪ sayur. Ia sangat menyed1hkan,” katanya.

Beliau yang juga presiden Persatuan Peruncit Bumiputera berkata, penjualan mi segera di pasar raya besarnya melonjak tinggi sewaktu musim p4ndemik ini melanda.

“Jualan mi (segera) mel0njak sangat-sangat tinggi. Adakah kamu fikir orang maIas masak? Tidak! Ia berlaku kerana orang tak mampu benda lain.

“Mi ialah (pilihan) yang paling murah untuk mengaIas pervt.

“Adakah kita mahu rakyat kita mengisi perut mereka begini? Ini menyed1hkan,” katanya lagi dalam satu sidang media anjuran Industries Unite (IU).

Masa untuk kerajaan mendengar

Ameer berkata demikian ketika menjelaskan betapa kerajaan perlu tampil dengan strategi dan naratif baru dalam meIawan C0vid-19.

Menerusi sidang media itu juga, David Gurupatham pengasas bersama IU, menegaskan yang kerajaan kini memerlukan strategi dan naratif baru berbanding per1ntah berkvrung (l0ckd0wn) yang tak berkesudahan dan hanya menyaIahkan pihak kilang atas penuIaran w4bak.

Ia haruslah berkisar tentang memastikan rakyat tidak mender1ta kerana hiIang pendapatan dalam tempoh masa yang lama akibat penvtupan sektor, dan hal ini dapat dilihat menerusi kempen ‘bendera putih’.

MKN (Majlis KeseIamatan Negara) mungkin dapat seIamatkan kita daripada v1rus (dengan sekatan pergerakan), tapi apalah gunanya jika orang akan m4ti kebuIuran?” katanya.

Inisiatif bendera putih adalah ger4kan untuk meminta pihak yang terpvtus bekalan makanan menaikkan bendera putih di rumah masing-masing sebagai isyarat untuk orang lain – khususnya jiran tetangga – menghuIurkan bantuan.

Ia mendapat perhatian menggalakkan daripada pelbagai pihak yang turut menghuIurkan bantuan, di sebalik kec4man segelintir ahli politik yang memandangnya sebagai suatu petanda mengaku kaIah.

Kata David, sudah sampai masa untuk kerajaan mendengar suara pemain industri dalam soal pengurusan industri ketika w4bak C0vid-19.

Katanya, IU menyertai banyak sesi libat urus dengan pihak kerajaan dalam menyuarakan cadangan mereka dalam cara operasi industri, selain ahli-ahlinya turut selalu menyuarakan pandangan mereka di platform berita.

Namun, katanya, pandangan mereka sehingga kini dipandang sepi.

“Apakah ada tindakan yang diambil? Adakah lama benar masa diambil untuk membuat sesuatu keputusan?

“Kami mahu lihat libat urus yang membina. Ya, kami dijempvt berbincang dengan kementerian, dengan menteri setiap minggu.

“Tetapi, kini sudah sampai ke tahapnya untuk kami bertanya: apa terjadi kepada semua cadangan kami? ‘Kami akan kaji’ – itulah jawapannya (yang diberikan). Kita sudah 16 bulan dalam p4ndemik. Tempoh untuk uj1an sudah habis.

“Sekarang masanya untuk (kerajaan) mendengar,” katanya.

Jangkakan peng4ngguran lebih tinggi

Pada Feb lalu IU pernah mengkr1tik ker4s langkah kerajaan melanjutkan PKP dan menganggapnya akan menjej4skan perniagaan sekali gus menyebabkan ramai kehiIangan pekerjaan dan pendapatan.

UI juga menggesa agar pelaksanaan m0ratorium aut0matik ketika PKP dilaksanakan semula baru-baru ini.

Antara hal yang dipers0alkan David dalam sidang media tadi ialah tiadanya wakil sektor swasta dalam proses membuat keputusan kerajaan berkenaan soal tersebut, selain pendekatan PKP yang masih diambil kerajaan meskipun ia tidak mampu menjadi penyelesaian jangka panjang, menurut Pertubuhan Kes1hatan Sedunia (WHO).

Selain itu, dia turut mempers0alkan sains di sebalik penentuan perkhidmatan penting dan tidak penting oleh kerajaan.

Seorang lagi pengarah bersama IU, Irwin SW Cheong, memberitahu pada awal tahun ini mereka juga ada beri amaran berkenaan peng4ngguran besar-besaran yang akan berlaku jika kerajaan terus mengambil pendekatan menvtup ekonomi.

Katanya, berdasarkan statistik IU, bilangan perniagaan yang masih hidup sudah berkurang dengan banyak sekali, dan ini bermakna akan berlaku peng4ngguran yang lebih tinggi lagi pada masa akan datang.

Harap-harap kita adalah jalan keluar daripada masalah yang kian mervncing ini. Semoga semua tabah! 

Sumber/Kredit: LM

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*