“Saya Senyap Bukan Bermakna TakBuat Apa-Apa” – Aktivis Syed Azmi Tuntut Keadilan Untuk Bella

Kesan kecederaan yang dialami oleh remaja OKU sindrom Down, Bella. foto Facebook Mona Din

KES seorang remaja orang kelainan upaya (0KU) yang dipercayai ᴅɪᴅᴇʀᴀ di sebuah pusat asuhan di sebuah kondominium di Kuala Lumpur baru-baru ini menggemparkan negara.

Dilaporkan, remaja perempuan berusia 13 tahun yang menghldap ꜱɪɴᴅʀᴏᴍ ᴅᴏᴡɴ itu ditemui ᴍᴇʟᴇᴄᴜʀ teruk pada dada, tangan dan leher serta mempunyai kesan ʟᴜᴋᴀ pada paha.

Susulan kejadian itu, masyarakat bersimpati dengan nasib mngsa yang bernama Bella dengan memohon keadilan terhadap anak istimewa itu menerusi tanda pagar #JusticeForBella.

Kesan ᴋᴇᴄᴇᴅᴇʀᴀᴀɴ yang dialami oleh remaja 0KU ꜱɪɴᴅʀᴏᴍ ᴅᴏᴡɴ, Bella. foto Facebook Mona Din

Malahan aktivis Syed Azmi Alhabshi turut menyokong usaha murni berkenaan, lebih-lebih lagi kerana ia seiring kerja-kerja kebajikan dan kemasyarakatan yang sering dilakukan beliau.

Siapa tidak kenal Syed Azmi kerana kess-kess yang dikendalikannya mendapat perhatian banyak pihak, bermula dengan kes menyentuh isu kekeluargaan sehingga memperjuangkan hak dan nasib kanak-kanak dan remaja, termasuk isu buang bayi dan remaja hamil serta ᴘᴇᴅᴏꜰɪʟɪᴀ yang hangat diperkatakan.

“Saya menyokong semua platform untuk mendapatkan keadilan terhadap Bella. Kita ada pelbagai cara untuk melihat hasil dan akhirnya adalah hasil yang jujur.

“Dan saya akan menerima keputusan itu dengan terbuka. Namun begitu, saya senyap bukan bermakna saya tidak berbuat apa-apa.

Remaja menghldap ꜱɪɴᴅʀᴏᴍ ᴅᴏᴡɴ itu ditemui ᴍᴇʟᴇᴄᴜʀ ᴛᴇʀᴜᴋ di beberapa bahagaian ʙᴀᴅᴀɴ.

“Cumanya saya senyap untuk mendapatkan satu dapatan yang boleh kita pelajari dan menggunapakai untuk mengelakkan perkara seperti ini tidak berlaku lagi,” katanya kepada mStar.

Nama Syed Azmi turut terpalit disebabkan t0hmahan dan tudohan yang dilemparkan terhadap individu yang merupakan pengasas Rumah Bonda berkaitan ᴘᴇɴᴅᴇʀᴀᴀɴ dilakukan terhadap Bella, berikutan Syed Azmi adalah penasihat kepada rumah kebajikan itu.

Dilaporkan, peguam cara bagi pihak Pengasas Rumah Bonda, Razif Abz Aziz & Partners dalam satu kenyataan menafikan sekeras-kerasnya t0hmahan dan tud0han berkenaan.

Dalam satu kenyataan berasingan, Syed Azmi berkata, Bella bukanlah salah seorang daripada penghuni di Rumah Bonda, sebaliknya beliau difahamkan bahawa remaja itu tinggal bersama penjaganya di sebuah kondominium di Kuala Lumpur.

Sehubungan itu, beliau berharap semua pihak tidak mengaitkan Rumah Bonda sebagai institusi yang terlibat dalam kes tersebut, sambil menambah kekeliruan timbul mungkin disebabkan oleh penjaga kepada remaja itu merupakan pengasas rumah kebajikan itu.

“Sepertimana ramai rakyat Malaysia, saya juga amat terkesan melihat gambar-gambar ᴘᴇɴᴅᴇʀᴀᴀɴ Bella dan mendoakan kesembuhan segera beliau. Sebagai seorang pelindung kanak-kanak dan juga penasihat mhkamah kanak-kanak, saya memandang serius perkara ini dan berharap #JusticeForBella dapat dicapai, ” katanya yang turut memuat kenyataan itu di Facebook.

Kenyataan media oleh Syed Azmi.

Menurut Syed Azmi, beliau turut membuat laporan polis bagi menjelaskan kedudukan serta pendiriannya dan Rumah Bonda yang sama sekali tidak terlibat dalam kes Bella.

Sementara itu, pengguna laman sosial yang sebelum ini tular menerusi pendedahhan mengenai nasib yang menimpa Bella iaitu Mona Din berharap agar Syed Azmi sebagai aktivis masyarakat dapat bersama-sama menggerakkan kempen #JusticeForBella.

“Syed Azmi dikenali sebagai aktivis yang memperjuangkan nasib wanita dan kanak-kanak. Beliau perlu mengambil tanggungjawab untuk menunjukkan kepada dirinya, penghuni-penghuni rumah tu bahawa beliau sesekali tidak akan berkompromi ke atas ᴘᴇɴᴅᴇʀᴀᴀɴ yang berlaku kepada Bella yang sesunggguhnya tidak diketahuinya langsung, ” katanya.

Saya senyap untuk mendapatkan satu dapatan yang boleh kita pelajari dan menggunapakai untuk mengelakkan perkara seperti ini tidak berlaku lagi

SYED AZMI ALHABSHI

Mona Din turut menggesa pihak polis supaya menyegerakan siasatan terhadap kes Bella dan turut meminta Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) memberi perlindungan kepada kanak-kanak lain yang menghuni di unit kondominium berkenaan.

“Pihak polis dan JKM serta pihak berwajib perlu mengambil serius terhadap kess Bella kerana melibatkan kes ᴅᴇʀᴀ OKU dan telah menjadi kepentingan awam, ” katanya.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga, dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata, kelulusan untuk menjadikan remaja OKU itu sebagai anak angkat sebelum ini diberikan kepada individu, bukannya rumah kebajikan itu.

Keadaan Bella yang menerima rwatan.

Beliau berkata, remaja perempuan itu kini diserahkan penjagaannya kepada pusat perlindungan di bawah JKM yang terletak di Seremban, Negeri Sembilan dan dipantau dari aspek kesihatan dan emosi supaya kembali sihat seperti sedia kala.

Terdahulu, polis menerima laporan mengenai kejadian itu pada 24 Jun lalu membabitkan mngsa berusia 13 tahun.

Ketua Jabatan Siasatan Jnayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Saiful Annuar Yusoff dilaporkan berkata, mngsa menghldap ꜱɪɴᴅʀᴏᴍ ᴅᴏᴡɴ mengalami kesan ᴍᴇʟᴇᴄᴜʀ di ᴅᴀᴅᴀ, tangan, leher dan paha serta kesan ʟᴜᴋᴀ di bhagian badan lain.

Kes disiasat mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 atas kesalahan menganiaya, mengabaikan, membuang atau mendedahkan kanak-kanak dengan cara yang mungkin akan menyebabkannya mengalami ᴋᴇᴄᴇᴅᴇʀᴀᴀɴ fizikal.

Sumber/Kredit : mstar

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*