Pengarah Jabatan Kesihatan Akhirnya Dedah Cerita Sebenar Wanita BersaIin Sendiri

Johor Bahru: Sebelum ini Jabatan Kes.ihatan Negeri Johor (JKNJ) beritahu akan menjalankan s.iasatan terperinci keja.dian seorang ibu yang bersalin sendirian di Dewan Bersalin H.ospital Sultan Ismail (HSI) di sini, bulan lalu.

Pengarah Jabatan Kes.ihatan Johor Datuk Dr Aman Rabu berkata, secara keseluruhannya aduan itu adalah berasas dan JKNJ akan mengambil t.indakan penambahbaikan yang diperlukan.

Tampil Beritahu

Jabatan Kes.ihatan Negeri Johor (JKNJ) hari ini mengesahkan d.akwaan seorang wanita yang melahirkan anak secara bersendirian di H.ospital Sultan Ismail (HSI) di sini pada 31 Julai lalu.

Pengarah JKNJ Datuk Dr Aman Rabu dalam kenyataan hari ini berkata, secara keseluruhannya, aduan wanita berusia 36 tahun yang juga pes.akit positif C0vid 19 itu adalah berasas.

“Dia perlu ditempatkan di ruang isolasi yang tertutup (kerana positif C0vid). Proses bersalin berlaku di luar jangkaan…ia berlaku lebih awal daripada tempoh jangkaan bersalin enam jam. Pes.akit telah bersalin secara bersendirian dan bayi didapati berada di atas katil pes.akit.

“Bagaimanapun, JKNJ akan menjalankan siasatan lebih terperinci mengenai keja.dian ini dan mengambil t.indakan penambahbaikan yang diperlukan,” katanya.

Dr Aman menjelaskan wanita yang mengandung anak keempat dengan usia kandungan 39 minggu itu, hadir ke bilik saringan HSI pada 5.33 pagi, 23 Julai kerana sudah mempunyai tanda-tanda awal hendak bersalin serta mengesahkan dia kontak rapat suaminya yang telah disahkan positif CVlD19.

Selepas diperiksa, wanita itu didapati berada di peringkat awal kelahiran dengan bukaan pangkal rahim tiga sentimeter dan kemudian dimasukkan ke bilik isolasi pada 10.18 pagi sementara menunggu keputusan Ujian T.indak Balas Ber.antai P.olimerase (RT-PCR).

Dr Aman berkata, wanita berkenaan kemudiannya diletakkan di dalam bilik nombor dua dewan bersalin dengan pintu sentiasa bertutup kerana dia positif CVlD19.

Pegawai perubatan dan jururawat telah memeriksa pes.akit pada 4.26 petang dan mendapati hasil keputusan PCR wanita itu positif dan perlu melahirkan secara pembedahan dengan bukaan pada ketika itu empat sentimeter serta mengalami k.ontraksi tidak teratur dan pes.akit dipersiapkan untuk pemb.edahan.

Baru-baru ini, tular menerusi Facebook hantaran wanita berkenaan yang mend.akwa terpaksa melahirkan anak sendirian di dalam bilik bersalin meskipun cuba memanggil petugas kes.ihatan berulang kali.

Sementara itu, Dr Aman berkata d.akwaan pes.akit yang mengatakan mendengar bunyi ketawa pula berkemungkinan datang daripada bunyi bising di bilik bersalin berhampiran, yang ketika itu sedang melakukan p.rosedur kelahiran bayi secara vakum.

SUMBER/KREDIT : HMetro

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komentar yang telah diberikan oleh pembaca kami. Kerana ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komentar anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*