KUALA LUMPUR: Malaysia makin jadi tumpuan pelabur global! Terbaru, syarikat tenaga antarabangsa ACWA Power umum pilih Malaysia sebagai pusat operasi utama mereka di Asia Tenggara, siap bawa masuk pelaburan mega bernilai USD10 bilion (lebih kurang RM46.9 bilion)!
Teruskan MembacaBerita gembira ini disahkan oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Zafrul. Katanya, keputusan ACWA Power ini bukti dunia makin yakin dengan hala tuju tenaga hijau dan mampan yang Malaysia tengah usahakan.
“Pelaburan ni bukan calang-calang, ia boleh buka lebih banyak peluang kerja hebat dan bantu bawa masuk teknologi canggih untuk sektor tenaga kita,” katanya dalam kenyataan rasmi.
ACWA Power juga akan bekerjasama dengan syarikat tempatan macam TNB, UEM Lestra dan Terengganu Inc. untuk projek tenaga boleh baharu. Antara yang dirancang termasuk pembangunan hidrogen hijau dan loji turbin gas moden (CCGT).
Lagi best, inisiatif ni selari dengan pelan besar negara macam NIMP2030 dan NETR, dua pelan penting untuk bawa Malaysia ke arah ekonomi rendah karbon menjelang 2050.
Tengku Zafrul juga tekankan yang MITI akan terus bantu permudahkan pelaburan besar macam ni demi masa depan ekonomi yang lebih hijau dan mampan untuk semua rakyat Malaysia.