lsteri Mahu ʙᴇʀꜱᴀʟɪɴ di ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Swasta, Suami ᴛᴇʀᴘᴀᴋꜱᴀ Kerja Siang Malam Kumpul RM10K

Baru-baru ini tular tweet seorang wanita yang memberi ᴀᴍᴀʀᴀɴ kepada bakal suaminya yang dia hanya mahu ʙᴇʀꜱᴀʟɪɴ di ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ swasta sahaja jika ᴍᴇɴɢᴀɴᴅᴜɴɢ nanti.

Tweet tersebut mendapat reaksi daripada ramai pihak termasuk seorang lelaki yang berpengalaman bertugas di bahagian pendaftaran kemasukan ke wad di sebuah ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ swasta terkemuka.

Perkongsian dari Mohd Hilmi Ahmad Adnan ini amat bermakna untuk dijadikan panduan oleh psangan suaml istri yang bakal bergelar ibu ayah.

Bila baca tweet prempuan ni, teringat masa tahun 2016 dulu, ada sepsang suaml istri ni datang nak admit kat Gleneagles Medini untuk LSCS.

 

Masa istri dia bagi IC kat aku, suaml dia cakap “haaaa ni yg awak nak kan? Nak ʙᴇʀᴀɴᴀᴋ kat ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ ni”. Aku pun tanya lah apa maksud suaml dia cakap macam tu.

Dia kata mereka ada lalu kat depan Gleneagles masa Gleneagles belum buka lagi. Masa tu istri dia kata kalau nk anak, suaml dia kena bawa dia ʙᴇʀᴀɴᴀᴋ kat Gleneagles.

Lepas aku dah pulangkan IC, istri dia terus duduk kat sofa tempat menunggu sementara aku nak settlekan pasal bed & dep0sit dgn su.ami dia.

Aku pun cakap kat su.ami dia yang aku kena collect deposit RM8,000 sbb ikut ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ policy, mmg kena ʙᴀʏᴀʀ deposit atleast 80% from the total estimated procedure cost (policy masa tahun 2016).

Dia memang book single ward masa tu. Suaml dia jawab “Ada encik, saya mmg ada bawa c4sh RM10,000 ni. OT siang malam ni encik nak kumpul ᴅᴜɪᴛ ni”. Sambil dia ketawa bangga. Kesian juga lah aku dengar sbb su.ami dia kerja biasa2 je.

Lepastu su.ami dia tanya lagi, “Kenapa tadi encik kata estimated cost? Bukan ke memang RM10,000 untuk ʙᴇʀᴀɴᴀᴋ ᴏᴘᴇʀᴀᴛᴇ kat sini?”.

Aku pun cakaplah berdasarkan pengalaman aku kerja situ, tak pernah lagi ada LSCS case yang bil dia RM 10,000 sebab bergantung pd keadaan istri dia & ba.by dia.

RM10,000 tu cuma anggaran kes LSCS paling simple je. Selalunya LSCS case dlm RM 11K-13K bergantung pd case. Kalau ada comp.lication, lg mahal lah..

Aku bukan nak takutkan su.ami dia tapi aku tak nak bagi harapan palsu. Muka su.ami dia terus berubah.

Kesiannya ᴅᴜɪᴛ ngam-ngam je

Su.ami dia cakap “Saya memang ada RM10,000 je encik. Ada lagi sikit ᴅᴜɪᴛ dlm akaun sy tu untuk buat kenduri untuk ba.by nanti”.

Tapi aku cakap kat dia, dia masih ada masa kalau nk ubah fikiran untuk bawa istri dia pergi GH kalau betul2 ᴅᴜɪᴛ dia cuma ngam2 sbb due date istri dia pun belum sampai lagi sebenarnya istri dia belum ada ᴄᴏɴᴛʀᴀᴄᴛɪᴏɴ.

Lagi pula, dia dah memang ada buku pink GH tu. Ataupun, dia boleh duduk kat double bedded sbb estimated c0st utk double bedded LSCS cuma RM8,000 lebih je masa tu.

Lepastu su.ami dia jawab “Tak apalah encik. Proceed je. Mmg dia teringin nak ʙᴇʀᴀɴᴀᴋ kat sini. Lagipun kalau duduk kat ward 2 org, sy tak boleh teman dia tldur kan?”.

Aku pun proceed je lah ᴀᴅᴍɪꜱꜱɪᴏɴ tu. Masa aku pakaikan wristband pd isteri dia tu, muka isteri dia mmg nampak macam excited gila. Maklumlah, belum rasa sakit lagi. Hehe.

Selang dua hari lepas tu aku tgk dalam sistem, istri dia dapat dis.charge dah. Total bil lebih RM11,000. Tapi ba.by dia masih tak dapat ᴅɪꜱᴄʜᴀʀɢᴇ sebab ᴊᴀᴜɴᴅɪᴄᴇ. Maksudnya, bil akan semakin bertambah-tambah lah.

So pada para istri, janganlah nak ikut trend sangat atau nak ʙᴇʀᴀɴᴀᴋ kat ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ yg gah sangat kalau dah tau si su.ami tu tak berapa mampu.

Ni baru2 tengok Siti ʙᴇʀᴀɴᴀᴋ kat Gleneagles, jgn plak terus teringin ʙᴇʀᴀɴᴀᴋ kat Gleneagles.

Kesian kat su.ami tu. Bertolak ansur lah. ᴅᴜɪᴛ tu boleh buat benda lain yg lebih penting lagi lepas b.aby tu dh keluar.

Jangan lupa ᴘᴇɴɢᴏʀʙᴀɴᴀɴ su.ami juga

Kalau yg betul-betul mampu, silakan lah. Tak salah pun sebab memang selesa pun kalau dok kat ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ swasta. Alangkan staf ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ yg dapat dlskaun tu pun takut nak ʙᴇʀᴀɴᴀᴋ kat ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ tu.

Selalu org sebut pasal betapa besarnya ᴘᴇɴɢᴏʀʙᴀɴᴀɴ istri ᴍᴇɴɢᴀɴᴅᴜɴɢ & ᴍᴇʟᴀʜɪʀᴋᴀɴ anak. Ye, mmg tak ada sesiapa dpt nafikan ᴘᴇɴɢᴏʀʙᴀɴᴀɴ istri & ibu tapi tak ramai yg sebut ᴘᴇɴɢᴏʀʙᴀɴᴀɴ suami yg macam ni.

Ada penambahan sikit. Aku bukan anti ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ swasta lah. In fact, akak & adik aku pun ʙᴇʀꜱᴀʟɪɴ kat ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ swasta. Tapi kalau ye pun nak ʙᴇʀꜱᴀʟɪɴ kat swasta, tgk lah pd bajet anda.

Yg aku cerita dlm posting sebelum ni, suami dia tak berapa mampu tapi dia nak duduk ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ 5 star. Dan aku advice suami dia utk pergi GH tu sebab kami ni staf ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ, DILA.RANG promote ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ swasta lain. Sebab tu aku suggest su.ami dia pergi GH.

Bayangkan, anda tidak berapa ada kemampuan tapi anda nak pergi ʙᴇʀꜱᴀʟɪɴ kat ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ yg kosnya cecah RM12,000 utk LSCS sedangkan anda boleh ʙᴇʀꜱᴀʟɪɴ dgn kos cuma RM5,000 kat ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ swasta lain.

Lebih elok jika ᴅᴜɪᴛ tu anda simpan untuk keperluan anda dan keluarga anda selepas anda ʙᴇʀꜱᴀʟɪɴ. Bagi yang berkemampuan atau yg nak 1st class service & treatment, dialu-alukan ke ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ mewah (Gleneagles, Prince Court etc).

Tepuk dada, tanya selera. Apa-apa pun, terpulang pd anda nk ʙᴇʀꜱᴀʟɪɴ kat mana sebab itu ᴅᴜɪᴛ anda & ank anda. Buatlah perbincangan antara su.ami & istri. Kerana su.ami & istri ada ᴘᴇɴɢᴏʀʙᴀɴᴀɴ masing-masing

Sumber/kredit : Mohd Hilmi Ahmad Adnan via WOWBERITA

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*