50 Selebriti Di Program Realiti, Netizen Bandingkan Dengan Kapasiti Kehadiran Utk Solat Brjemaah

Kerajaan sebelum ini telah mengumumkan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat kepada para jemaah yang ingin menunaikan solat berjemaah di masjid. Hanya 12 orang sahaja dibenarkan berjemaah dan ianya terhad kepada pegawai masjid dan Ahli Jawatan Kuasa (AJK).

Namun, menjadi persoalan dalam kalangan netizen baru-baru ini apabila terdapat seramai lebih 50 orang juri yang terdiri daripada selebriti dikumpulkan dalam satu tempat dalam sebuah rancangan realiti.

Program 50 orang juri

All Together Now Malaysia merupakan sebuah program realiti yang diadaptasikan dari British (All Together Now) di mana program ini mengumpulkan 50 orang juri dalam kalangan penyanyi, pelawak, penyampai radio, influencer dan wartawan hiburan untuk mencari penyanyi baharu yang berbakat besar.

Peserta perlu menampilkan persembahan yang terbaik untuk mencuri hati barisan 50 juri ini dalam melayakkan mereka ke peringkat seterusnya pula. Hanya seorang peserta sahaja yang akan membawa pulang hadiah berupa wang tunai RM50,000.

Jemaah di masjid hanya 12 orang saja?

Namun bagaimanapun, rancangan berbentuk hiburan yang diterbitkan oleh salah satu stesen televisyen tempatan itu telah mengundang kecaman penonton. Walaupun rakaman program tersebut dikatakan dilakukan sebelum Perintah Kawalan Pergerakan 3.0, ada yang mempertikaikan kehadiran dan jumlah selebriti yang ramai dalam satu masa.

Pihak produksi bagaimanapun telah mengambil langkah pencegahan dengan meletakkan cermin penghadang namun kadangkala ada di antara mereka yang bergerak ke tempat rakan selebriti lain.

Mana SOP?

Sementara itu, pengguna media sosial di platform TikTok pula mempersoalkan SOP yang didakwa tidak dipraktiskan oleh 50 selebriti ini. Beberapa pertikaian yang dipersoalkan termasuklah tidak memakai pelitup muka atau face shield, dan tiada penjarakan sosial 1 meter sepertimana disarankan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Sumber: FB, 0hbulan

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*