Isu Status Halal Premis Makanan Ah Cheng Laksa. Ini Jawapan Sebenar JAKIM

Beberapa hari ini telah timbul dakwaan berkenaan status halal sebuah rangkaian premis makanan terkenal Ah Cheng Laksa yang menimbulkan keraguan terutamanya umat Islam.

JAKIM hari ini menerusi Facebook Bahagian Hab Halal telah memberikan penjelasan berkenaan  status halal premis makanan Ah Cheng Laksa.

Penjelasan Isu Status Halal Premis Makanan Ah Cheng Laksa

Media sosial halal Malaysia kini dihujani dengan pertanyaan awam berkenaan status halal premis makanan Ah Cheng Laksa.

Ianya berpunca daripada tular yang mendakwa premis makanan tersebut menggunakan ramuan yang tidak halal dan tidak sesuai dikunjungi oleh pelanggan khususnya yang beragama Islam.

Untuk makluman, premis makanan Ah Cheng Laksa masih belum menjadi pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia.

Walau bagaimanapun, central kitchen bagi premis makanan berkenaan yang didaftar atas nama Ah Cheng Laksa Sdn Bhd di lokasi Taman Perindustrian USJ 1, Subang Jaya, Selangor telah dipersijilkan halal.

Pensijilan halal yang diperolehi oleh central kitchen tidak bermakna seluruh rangkaian outletnya telah dipersijilkan halal kerana bagi permohonan premis makanan berangkai, terdapat syarat-syarat khusus pensijilan halal yang perlu dipenuhi.

Justeru, JAKIM mengalu-alukan usaha murni pihak syarikat untuk memohon Sijil Pengesahan Halal Malaysia untuk seluruh rangkaian premisnya agar kekeliruan status halal dapat diatasi dengan berkesan.

Pihak kami menyarankan kepada para pengguna untuk mengutamakan produk atau premis makanan yang telah mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia.

Premis atau produk makanan yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia bukan sahaja dijamin halal malahan ianya toyyiban iaitu suci, bersih dan selamat serta mengikut garis panduan, standard, peraturan dan perundangan berkaitan halal yang telah ditetapkan di negara ini.

Pengguna juga dinasihatkan agar lebih berwaspada sebelum menyebarkan sesuatu tular berkaitan isu halal yang tidak diketahui status kebenarannya dengan merujuk pihak berautoriti agar tidak terjebak ke kancah fitnah dan salah faham sesama ummah yang akan menjejaskan keharmonian negara.

Untuk mengetahui produk dan premis makanan yang memiliki Sijil Pengesahan Halal Malaysia, sila layari Portal Halal Malaysia di www.halal.gov.my.

Semakan juga boleh dilakukan melalui aplikasi telefon pintar Verify Halal.

Ikuti penjelasan berkenaan isu-isu halal yang tular di:

http://bit.ly/PenjelasanIsuHalalTular

Terima kasih.

“Yakini Halal Malaysia”

Seksyen Komunikasi Korporat, Bahagian Pengurusan Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia. 📧 [email protected] ☎ 03-8892 5000/1 02 Rabiulawwal 1441 H 30 Oktober 2019 M

Penjelasan Isu Status Halal Premis Makanan Ah Cheng LaksaMedia sosial halal Malaysia kini dihujani dengan pertanyaan…

Posted by Bahagian Hab Halal, JAKIM on Tuesday, October 29, 2019

Rentetan daripada itu, pihak Ah Cheng Laksa telah membuat kenyataan rasmi di laman Facebook mereka.

“KENYATAAN RASMI

Dakwaan Palsu dari viral whatapps. Ah Cheng Laksa(Central Kitchen) – disahkan Halal oleh JAKIM.”

KENYATAAN RASMIDakwaan Palsu dari viral whatapps.Ah Cheng Laksa(Central Kitchen) – disahkan Halal oleh JAKIM.

Posted by Ah Cheng Laksa on Wednesday, October 30, 2019

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Yoy network

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*