Ahmad Dusuki Pertahankan Kenyataan Kenapa Tsun4mi Melanda Indonesia. Dia Juga Yakin Ini Punca Kenapa Trag3di Palu Sebelum Ini Terjadi

Pemimpin PAS dan penceramah popular Ahmad Dusuki Abdul Rani mendakwa tidak ada yang salah atas kenyataannya berhubung tsun4mi Selat Sunda.

Timbalan ketua Dewan Ulama PAS Selangor Ahmad Dusuki Abdul Rani mempertahankan kenyataannya mengenai tsun4mi yang melanda Selat Sunda, lapor media tempatan.

Dusuki dipetik¬†Malay Mail¬†hari ini berkata beliau hanya mengingatkan orang ramai agar tidak terlibat dengan maksiiat yang ‚Äúmengundang kemurk4an Allah‚ÄĚ.

‚ÄúApa yang saya ingin katakan ialah, jangan buat maksiiat. Apabila anda buat maksiat, ia mengundang kemurk4an Allah. Itulah puncanya tsun4mi datang,‚ÄĚ katanya.

Ketika diminta¬†Malay Mail¬†untuk menjelaskan lanjut jika beliau bermaksud tsun4mi yang melanda Selat Sunda berpuca daripada kegiatan maksi4t, Dusuki dengan tegas berkata, “tidak (bermaksud demikian).”

Pada 25 Disember lalu, Ahmad Dusuki membuat hantaran di media sosial dipercayai mengulas tragedi yang menimpa kumpulan pop rock Indonesia, Seventeen ketika Indonesia dilanda tsunami Selat Sunda pada 22 Disember lalu.

‚ÄúBayangkan kem4tian menyentap saat sedang begini? Inilah yang terjadi kepada kumpulan rock¬†Seventeen¬†yang sedang membuat persembahan pada malam tsun4mi menyentap!‚ÄĚ Katanya.

Punca Kenapa Palu Ditimpa Benc4na

Menurut laporan¬†Malay Mail¬†itu lagi, Dusuki bagaimanapun yakin tsun4mi yang melanda Palu di Sulawesi pada 29 September berpunca daripada “maksi4t.”

“Macam eLGBT, seperti di Palu. Sama macam isu yang terjadi di Palu. Janganlah kita lakukan perbuatan ini.

Di Palu ada kegiatan m4ksiat. Saya ada di situ,” katanya.

Ketika ditanya pemberita mengenai pautan menderma ke sekolah tahfiznya di dalam hantaran yang dibuatnya di Facebook itu, Dusuki berkata sumbangan tersebut akan disalurkan kepada mangsa tsun4mi Indonesia.

Ya, ya, ya. Kami mahu berikan kepada mangsa tsun4mi,” katanya kepada¬†Malay Mail¬†bagi mengesahkan beliau menggunakan tiga bank akaun untuk mengutip derma berkenaan.

Tsun4mi yang melanda pesisit pantai Sumatera Selatan dan Jawa Barat itu berpunca daripada letusan gunung berapi Anak Krakatau menyebabkan runtuhan di bawah dasar laut.

Setakat ini, tsun4mi itu mengorbankan 400 nyawa, ratusan cedera, 150 masih hilang dan lebih 16,000 orang kehilangan tempat tinggal.

Sumber Artikel: Malaysia Kini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*