(Video) Akak JPJ Ini Memang Lain Dari Yang Lain. Kelebihan Dia Memang Susah Nak Jumpa Dalam JPJ

EMPAT belas tahun lalu ketika masih di bangku sekolah, wanlta ini mengikuti kelas bahasa isyarat sekadar suka-suka bagi mengisi masa lapang di asrama.

Namun, kemahiran dimiliki ang.gota pen.guat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Nurul Fatihah Shamsudin Shah, 27, memberikan kelebihan kepadanya sekali gus membantu berurusan terutama dengan orng kurang u.paya (0KU).

Kemahiran Nurul Fatihah dipuji netlzen apabila rakaman vldeo dia menggunakan bahasa isyarat ketika berkomunikasi seorang wanlta 0KU datang membuat ad.uan di pejabat JPJ tular di media sos.ial.

Nurul Fatihah berkata, dia tidak menyangka kemahiran bahasa isyarat dipelajari ketika belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Ampuan Durah (STAD), Seremban, Negeri Sembilan, memberi kelebihan buatnya ketika menjalankan tugas.

“ Saya menyertai kelas yang diadakan pada hujung minggu itu ketika belajar di STAD dari Tingkatan Satu hingga Lima.

“ Selain mengisi masa lapang, saya sertai kelas bahasa isyarat kerana mahu memudahkan komunikasi dengan pelajar pendidikan khas yang tinggal satu asrama dengan saya.

“ Tidak sangka hari ini, kemahiran itu rupanya amat berguna dalam kerjaya saya kerana dapat membantu insan istimewa pe.kak dan bi.su datang berurusan dengan kami,” katanya.

Menurutnya, vldeo berdurasi satu minit 30 saat itu dirakam rakan setugas ketika dia diminta membantu ang.gota Unit Pelesenan mengendalikan ad.uan seorang wanlta 0KU pendengaran.

“Wanlta itu ditemani su.aminya yang juga 0KU pe.kak dan bi.su. Pa.sangan itu menga.du mengenai ti.ndakan sebuah sekolah memandu yang sudah mengambil wang, namun tidak mengajar wanlta terbabit.

“Lesen ‘L’ wanlta itu sudah hampir tam.at tempoh jadi dia tampil berjumpa kami untuk mendapatkan bantuan.

“Namun, ang.gota mengendalikan adu.an itu mengalami kesukaran untuk berkomunikasi dengan pa.sangan terbabit, jadi saya diminta seorang rakan untuk membantu menjadi jurubahasa,” katanya.

Katanya, dia diberi kepercayaan sebagai jurubahasa sepanjang pegawai berkenaan mencari penyelesaian untuk ke.s wanlta 0KU berkenaan.

“Saya akan terbabit secara lngsung dalam membantu memudahkan perjalanan kes.s ini. Pihak kami akan mengambil ti.ndakan kepada sekolah latihan memandu itu dan membantu wanlta O.KU berkenaan sampai dia dapat lesen memandunya,” katanya.

Menurutnya, situasi seumpama itu bukan perkara asing baginya, malah dia pernah menggunakan kelebihan dimiliki untuk membantu golongan 0KU lain.

“Selalu di Unit Penda.kwaan sendiri, saya menggunakan bahasa isyarat untuk berurusan dengan individu pe.kak dan bi.su yang kena sa.man.

“Saya gembira kerana memiliki kemahiran ini kerana dapat menyelesaikan kes dianggap unik. Malah, urusan kami dengan pelanggan dalam kalangan O.KU pe.kak dan bi.su berjalan lancar,” katanya.

Kementerian Pengangkutan melahirkan penghargaan kepada seorang kakitangannya yang menjadi sebutan ramai selepas aksi berbahasa isyarat ketika membantu pelanggan orang kelainan upaya (O.KU) tular di media sosial.

Menterinya, Ant.hony Loke berkata Pembantu Pen.guatkuasa, Nurul Fatihah Shamsudin Shah belajar bahasa isyarat secara suka-suka ketika di bangku sekolah.

“Kementerian amat berbangga dan memberikan sekalung penghargaan kepada Nurul Fatihah atas sifat komited dalam memberikan perkhidmatan yang luar biasa kepada pelanggan 0KU pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, baru-baru ini.

“Kementerian dimaklumkan Nurul Fatihah telah mengikuti kelas bahasa isyarat sekadar suka-suka bagi mengisi masa lapang di asrama sewaktu bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Ampuan Durah (STAD), Seremban,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Rakaman video berdurasi seminit 27 saat berkenaan yang tular di media sos.ial telah mendapat pujian netlzen.

Dalam pada itu, Ant.hony berkata nilai tambah yang ada pada staf wanlta itu haruslah menjadi contoh kepada semua pejawat awam dalam memartabatkan perkhidmatan awam kelas pertama.

Ant.hony menyampaikan sijil penghargaan kepada Nurul Fatihah.

Jelas Ant.hony, pa.sangan O.KU itu menga.du mengenai ti.ndakan sebuah sekolah memandu yang sudah mengambil wang namun tidak meneruskan proses pengambilan lesen.

“Ti.ndakan telah dilakukan dengan memanggil peng.adu ke JPJ Wangsa Maju dan Institut Memandu SKEM telah bersetuju untuk mengaturkan kelas pembelajaran.

“SKEM tidak akan mengambil sebarang ba.yaran berikutan rasa tanggungjawab dan khidmat sosial (CSR) terhadap peng.adu,” katanya

Sumber/Kredit : mstar online

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*