Bekas Gitaris Ukays Akel Zainal Disahkan Terbnvh Awal Tahun Ini

BEKAS gitaris kumpulan rock Ukays, Akel Zainal yang menyertai miIit4n Da.ish di Sy ri4 disahkan terbnuuh awal tahun ini.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti Pengg4nas (E8) Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, berdasarkan maklumat diterima pihak polis, Wan Mohd Aquil Wan Zainal Abidin, 39, dan seorang lagi miIit4n Da.ish, Mohd Rafi Udin, 53, maut dalam serangan udara Rvsia di Sy.ri4 pada Januari dan Mac lalu.

Menurutnya, turut terbnuuh adalah isteri dan anak Akel berusia dua serta tiga tahun bersama seorang lagi miIit4n Daish warga Belgium.

“Kita menerima maklumat bahawa Akel terbnuuh apabila rumahnya di Baghouz terkena sr4ngan b0-m dari udara pada Mac lalu,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Mereka yang terbnuuh itu adalah empat rakyat Malaysia bergelar pemimpin kanan kumpulan miIitan Da.ish.

Mohd Rafi juga adalah bekas pengikut kanan Kumpulan Mujahidin Malaysia (KMM).

Selain itu, dua lagi individu yang hanya dikenali sebagai Abu Gomez dan Abu Zar mempunyai peranan penting menyebarkan propaganda dan meneruskan usaha pengkaderan di Asia Tenggara.

Pemuzik tonggak Da.ish

Kuala Lumpur: Empat rakyat Malaysia kini bergelar pemimpin kanan kumpulan miIit4n Daish.

Dua daripada mereka adalah bekas gitaris kumpulan Ukays iaitu Akel Zainal dan bekas pengikut kanan Kumpulan Muj4hidin Malaysia (KMM) Mohd Rafi Udin.

Selain itu, dua lagi individu yang hanya dikenali sebagai Abu Gomez dan Abu Zar mempunyai peranan penting menyebarkan prop4ganda dan meneruskan usaha pengkaderan di Asia Tenggara.

Akel Zainal atau nama sebenarnya Wan Mohd Aquil Wan Zainal Abidin, 39, menyertai gerakan miIit4n Daish sejak tercetusnya konflik di Sy ri4 beberapa tahun lalu.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti png4nas (E8) Cawangan Khas Bukit Am4n Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, selepas kematian Ketua miIit4n Malaysia berpngkalan di Sy ri4 iaitu Muhamad Wanndy Mohamad Jedi, Julai lalu, empat individu itu banyak menguruskan pengk4deran anggota baru.

ā€œMereka menyebarkan prop4ganda termasuk dakyah ideologi r4dik4l menerusi pelbagai platform termasuk bahan bacaan.

ā€œKita semua tahu majalah prop4ganda Da Ā ish iaitu Dabiq boleh dimuat turun menerusi capaian Internet dan medium itu digunakan untuk mempengaruhi orang lain supaya menyertai perju4ngan mereka.

ā€œSelain itu, ideologi mereka disebarkan menerusi aplikasi telekomunikasi seperti Telegram. Berdasarkan beberapa siri t4ngkapan diakukan juga membuktikan aplikasi itu digunakan secara meluas,ā€ katanya kepada Harian Metro, di sini, semalam.

Bagaimanapun, Ayob Khan berkata, perger4kan mereka terbatas apabila ramai pemimpin utama Daish terk0rb4n termasuk beberapa individu dari Indo nesia.

ā€œIndividu penting membabitkan rakyat Indo nesia dalam pengk4deran iaitu Bahrun Naim terk0rb4n begitu juga Muhamad Wanndy.

ā€œBiarpun kita tahu ancaman kumpulan miIit4n ini semakin berkurangan, p0Iis sentiasa memantau kegiatan mereka dan kini mereka memberi fokus sr4ngan di luar kawasan konflik,ā€ katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

sumber: hmetro

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*