Akhirnya TMJ Bersuara Selepas Tun Mahathir Pulang Dari Berjumpa Sultan Johor.

KUALA LUMPUR: Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim (TMJ) mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, kerana menghadap ayahandanya, Sultan Ibrahim Iskandar.

Ia disampaikan melalui laman Twitternya.

“Assalamualaikum @chedetofficial. Saya ingin mengambil peluang mengucapkan terima kasih kerana melawat Johor untuk menghadap ayahanda DYMM Tuanku Sultan.

“Saya harap kita boleh bekerjasama dan melangkah ke hadapan untuk negara yang lebih baik. Semoga berjaya dan semoga anda dalam keadaan baik,” katanya.

“Assalamualaikum @chedetofficial. Saya ingin mengambil peluang mengucapkan terima kasih kerana melawat Johor untuk menghadap ayahanda DYMM Tuanku Sultan.

“Saya harap kita boleh bekerjasama dan melangkah ke hadapan untuk negara yang lebih baik. Semoga berjaya dan semoga anda dalam keadaan baik,” katanya.

Pada Khamis, Dr. Mahathir Mohamad mengadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar di Istana Bukit Serene.

Dalam tweet yang sama, Tunku Ismail turut mendoakan kesejahteraan dan selamat maju jaya kepada pemimpin negara berusia 93 tahun itu.

Kelmarin, media melaporkan Dr Mahathir selamat tiba di Istana Bukit Serene, di sini bagi menghadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

Pertemuan itu kali pertama sejak berlakunya pertukaran kerajaan pada PRU14 dan Dr Mahathir kembali memegang jawatan Perdana Menteri.

Khamis lalu, perdana menteri mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai (LTAS) selepas berlepas dari Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia, Subang pada jam 2.30 petang.

Pertemuan itu adalah yang pertama antara Sultan Johor dan Dr. Mahathir sejak beliau dilantik buat kali kedua sebagai Perdana Menteri selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Sumber: astro awani

Perjumpaan Mahathir Dengan Tuanku Sultan Johor

DYMM Sultan Ibrahim dijangka mengganti Tuanku Sultan Kelantan, DYMM Sultan Muhammad V ibni Sultan Ismail Petra, sebagai Yang di-Pertuan Agong. Oleh kerana itu Mahathir perlu ‘make peace’ dengan Tuanku Sultan terlebih dahulu.

THE CORRIDORS OF POWER 

Raja Petra Kamarudin

Pada hari Khamis, 10 January 2019, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengadap Tuanku Sultan Johor, DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar Al-Haj, di Istana Bukit Serene di Johor Bahru.

Perjumpaan itu telah di atur oleh ‘orang kuat’ Umno Pasir Gudang, Yahya Jalil, yang juga terlibat dengan projek Jambatan Bengkok, satu projek yang bernila lebih dari RM1 billion.

Orang kuat Umno Pasir Gudang Yahya Jalil yang telah mangatur perjumpaan diantara Mahathir dan Tuanku Sultan Johor

DYMM Sultan Ibrahim dijangka mengganti Tuanku Sultan Kelantan, DYMM Sultan Muhammad V ibni Sultan Ismail Petra, sebagai Yang di-Pertuan Agong. Oleh kerana itu Mahathir perlu ‘make peace’ dengan Tuanku Sultan terlebih dahulu.

Sebelum Mahathir mengadap Tuanku, pengumuman telah pun dibuat yang bakal pengganti DYMM Yang di-Pertuan Agong ialah Tuanku Sultan Pahang dan bukannya Tuanku Sultan Johor. Disebabkan perjumpaan ini telah pun diatur, suka atau pun tidak, Mahathir terpaksa teruskan juga perjumpaannya dengan Tuanku Sultan Johor.

Akan tetapi misi perjumpaan Mahathir dengan Tuanku sudah bertukar. Misi Mahathir bukan lagi untuk membodek Tuanku untuk mencapai kata sepakat lagi. Misi yang baru Mahathir berjumpa dengan Tuanku Sultan Johor ialah untuk melepaskan kemarahan yang dipendamnya selama 35 tahun.

Yahya Jalil telah menjadi jutawan melalui projek Jambatan Bengkok

Di dalam pertemuan ini, Mahathir memarahi Tuanku dan menyalahkan Tuanku atas kekalahan Umno Johor pada PRU 14 yang lepas. Mahathir menuduh Istana Johor sering campur tangan dengan urusan pentadbiran kerajaan. Bukan sahaja campur tangan, malah lantang mengkritik dan menghentam kerajaan di media sosial. Penglibatan Tuanku didalam projek Forest City juga adalah punca tumpasnya Umno di Johor kerana ada unsur salah guna kuasa.

Mahathir mengatakan yang Johor merupakan kubu kuat Umno, sebagaimana Pulau Pinang menjadi kubu kuat DAP. Ianya amat mustahil untuk Umno tewas di Johor. Tetapi, disebabkan Istana Johor, rakyat sudah mula marah dan meluat dan menggulingkan Umno di Johor.

Perjumpaan diantara Mahathir dan Tuanku Sultan Johor bertukar wajar apabila disahkan yang Johor tidak akan mengambil alih dari Kelantan sebagai Yang di-Pertuan Agong

Tuanku Sultan Johor sekarang sudah murka dengan Mahathir. Tuanku sedar bahawa Mahathir sudah mempermainkannya.

Mahathir sudah 35 tahun berdendam dengan Istana Johor semenjak tahun 80an lagi. Mahathir akhirnya tidak dapat menahan persasaannya dan telah melepaskan geram yang dipendam selama 35 tahun terhadap Istana Johor. Bagi Mahathir, dia tidak lagi memerlukan Tuanku Sultan Johor kerana yang bakal menjadi Agong adalah Tuanku Sultan Pahang.

Sumber : Malaysia Today

Sultan Johor pandu Proton lama hantar Dr M pulang

Sultan Johor pandu Proton lama hantar Dr M pulang

Posted by Bujang Lapok on Thursday, January 10, 2019

Tun M Menghadap Sultan Johor

#Nasional Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai bagi menghadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar, di Istana Bukit Serene, Johor Bahru.Pesawat yang membawa Tun Dr Mahathir mendarat jam 3.35 petang.Ini adalah pertemuan pertama antara Sultan Ibrahim dengan Tun Dr Mahathir sejak dilantik semula sebagai Perdana Menteri selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 yang lalu.Menurut sumber Pejabat Perdana Menteri, pertemuan itu diadakan atas permintaan Sultan Ibrahim beberapa minggu lalu.Pertemuan itu bagi membincangkan pelantikan Yang di-Pertuan Agong yang baharu berikutan keputusan Sultan Muhammad V meletak jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong.

Posted by Berita TV9 on Thursday, January 10, 2019

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*