Anwar Ibrahim Beri Amaran BeIanjawan 2021 Mungkin Tidak Akan Diluluskan, Dan Ini Alasan Dia

MALAYSIA: KETUA Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran kemungkinan Belanjawan 2021 tidak dapat diluluskan kerana sasarannya tidak kepada menyelesaikan masalah ekonomi dan pandemik Cooviid-19.

Dia mendakwa anggaran yang dibentangkan pada hari Jumaat itu “menyesatkan dan tidak ada yang luar biasa”.

Membahaskan usul belanjawan di Dewan Rakyat pagi ini, Anwar mengatakan pandangan yang diberikan oleh anggota parlimen pembangkang kepada Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz semasa perbincangan pra-belanjawan, terutama mengenai moratorium pinjaman dan peruntukan Cooviid-19, telah diabaikan.

Dia mengatakan ini menunjukkan tidak ada kerjasama dari pemerintah

Sebanyak mana pembangkang ingin menyokong belanjawan, katanya, ada beberapa masalah, seperti angka yang “telah dimanipulasi sehingga anggaran terlihat baik”.

Oleh kerana itu, katanya, anggaran “mungkin tidak dapat diluluskan dengan mudah”, sambil menambahkan bahawa kementerian keuangan harus mengkaji peruntukan untuk memerangi Cooviid-19, peruntukan untuk barisan depan, dan langkah-langkah untuk merangsang ekonomi.

Beliau menekankan hanya menyokong belanjawan Cooviid-19 dan tidak yang lain.

Sehubungan itu beliau mahu menteri kewangan supaya mendengar dengan baik perbahasan di Dewan Rakyat.

Tumpu Covld-19, bukan sibuk dengan pembangunan – Anwar

AHLI Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerajaan perlu memberi tumpuan kepada mengatasi pandemik Cooviid-19 dan bukan sibuk untuk melaksanakan pembangunan.

Anwar berkata, belanjawan perlu ditumpukan kepada perkara yang membantu rakyat yang tertekan kerana kehilangan pekerjaan dan dibelenggu penularan wabak.

Menurut Anwar, kerajaan perlu mengkaji semula projek pembangunan mega termasuk pembinaan Pan Borneo, yang boleh diteruskan tetapi skala dikecilkan dan lebihan wang berkenaan digunakan untuk membantu rakyat Sabah dan Sarawak.

Beliau juga menekankan kepada tadbir urus yang baik dan mengelekkan ketirisan serta membanteras tindakan bobrok.

Anwar juga menegur kaedah sekatan yang membuta tuli dalam mengekang wabak, sehingga sektor ekonomi terbantut…

“Sementara kawal kesihatan, pantau dan beri kelulusan supaya kegiatan ekonomi diteruskan,” katanya membahaskan Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat hari ini.

Mengenai moratorium, Anwar mahu menteri kewangan supaya mempunyai rasa ihsan kepada para peminjam bank.

Katanya, 17.6 peratus daripada peminjam ialah golongan B40, jika ditangguhkan ia tidak akan merugikan bank, dan cuma bank juga mengenakan penalti bayaran lambat.

Menurut Anwar, sektor bank mencatat keuntungan sekitar RM30 bilion pada 2020, jadi jika moratorium dilaksanakan ia tidak menjadi bebanan kepada sektor itu.

Selain B40, kata Anwar, M40 juga kini berada dalam keadaan tertekan dari segi kewangan kerana kehilangan pekerjaan dan sebagainya.

“Saya juga cadangkan potongan sedikit faedah, jangan hanya kita menekan golongan bawahan, sedangkan bank tidak sedikit diberi tekanan, biarlah sedikit keuntungan diperolehi semasa situasi sukar ini,” katanya.

Kredit : KINI MYSUMBER

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*