Ank Tapir Ini Masih Belum Ada Nama? RM1o,ooo Menanti Kepada Siapa Yg Berjaya Bagi Nama

Jeff bersama pekerjanya melihat ank tapiir yang baru dilahirkan itu. FOTO ihsan pembaca

Pemilik 99 Wonderland Park Wildlife In The City, Datuk Seri Jeff B.K Lee berkata, pertandingan Namakan Ba.by Tapiir Kami itu dianjurkan bagi menarik minat rakyat Malaysia bersama meraikan kel4h1ran tapiir atau Tenuk Malaysia (Tapiirus indicus).

RM10,000. Itu wang tunai menanti pemenang yang berjaya menamakan ank tapiir bet1na dilah1rkan di 99 Wonderland Park Wildlife In The City, di sini, pada 6 Februari lalu.

“Pemenang peraduan akan diumumkan pada 27 April 2021 sempena perayaan Hari Tapiir Sedunia. Bagi mereka yang berminat boleh kunjungi Facebook atau laman web Wonderland Park untuk maklumat lanjut,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mengulas mengenai kelahiran tapiir bet1na itu, Jeff berkata, pihaknya mendapat kebenaran daripada Ketua Pengarah, Jabatan Hidupan L14r dan Taman Negara (Perhilitan), Datuk Abdul Kadir Abu Hashim untuk meminjam dan mempamerkan kepada pengunjung sepasang Tap1r Malaysia, iaitu Mr Junior dan Puan Peradong, Januari tahun lalu.

“Selepas lebih setahun dipelihara dan dipamerkan di sini, Puan Peradong mel4h1rkan anknya yang seperti semua tahu ia masih belum dinamakan.

“Kami serahkan kepada seluruh rakyat Malaysia untuk menamakannya. Nama yang dipilih nanti akan diumumkan dan pemenang akan diberikan ganjaran wang tunai RM10,000 yang dijanjikan,” katanya.

Katanya, 99 Wonderland Park Wildlife In The City yang terletak di Jalan Ipoh Batu 12, di sini, masih belum dibuka untuk kunjungan ramai disebabkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang sedang dikuatkuasakan bagi membendung penularan Covld19.

“Kami akan maklumkan pembukaannya kepada umum selepas mendapat kebenaran,” katanya.

Untuk rekod, sp3s1s tap1r atau Tenuk Malaysia (Tap1rus indicus) ini adalah sp3s1s tap1r terbesar di dunia.

Musim meng4w4n tap1r berlaku pada bulan April hingga Jun.

Tempoh keh4m1lan Tap1r Malaysia ialah kira-kira 390 hingga 403 hari yang mana ank pertamanya mempunyai berat sekitar 6.8 kilogram.

Kebiasaannya tap1r bet1na akan mel4h1rkan anknya dengan purata dua tahun sekali.

Ketika muda, tap1r ini tinggal bersama lbunya selama 6 hingga 8 bulan.

Sumber/Kredit : Akupapankekunci

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*