Azwan Ali Maki Hamun Kucing, Sekali Kena Sound Dengan Persatuan Haiwan Malaysia

Azwan Ali sekali lagi menerima krtikan dan komen negatf daripada netizen apabila memuat naik satu rakaman video yang merakamkan dirinya sedang memak1 dan menghamburkan kata-kata kesaat terhadap kucing peliharaan di akaun media sosial miliknya, baru-baru ini.

Malah, perkongsian Azwan turut menerima respon daripada Persatuan Haiwn Malaysia yang meluahkan rasa kkesalan atas tindakan bintang berkenaan.

“Hamun haiiwan walau untuk apa niat dan tujuan sekali pun bakal mengundang ketkutan dan tekanan terhadap haiiwan.

“Kucing tidak akan dapat mesej daripada mak1 hamun begini. Ia bakal memeranjatkan dan menkutkan kucing.

“Kata cac1an, hamun dan mak1an secara jrkah begini tidak sesuai dihamburkan kepada binatang seperti kucing walau tujuannya adalah pendidikan.

“Suara mak1 hamun ini disyaki suara seorang artis tanah air yang biasa membuat video berunsur nasihat melalui video pr0vokas1 dengan bahasa kesaat dan kata mak1an.

“Ingin diingatkan perbuatan menkutkan haiiwan adalah satu kes4lahan Terrifies bawah Seksyen 29 (a) Akta Kebajikan Haiiwan 2015 (Akta 772) dan Seksyen 44 (1) Akta Binatang 1953 (Pindaan 2013).

“Hukvman menanti pelaku yang memak1i haiiwan adalah sama seperti menced3rakan atau membvnuh haiiwan dengan sengaja. Satu aduan akan dikemukakan untuk siasatan dan tindakan pihak berkuasa,” maklum Persatuan Haiiwan Malaysia menerusi akaun Facebook mereka pada Ahad.

Hamun haiwan walau untuk apa niat dan tujuan sekali pun bakal mengundang ketakutan dan stress terhadap haiwan.Kucing tidak akan dapat mesej daripada maki hamun begini. Ia bakal memeranjatkan dan menakutkan kucing. Kata cacian, hamun dan makian secara jerkah begini tidak sesuai dihamburkan kepada binatang seperti kucing walau tujuannya adalah pendidikan.Suara maki hamun ini disyaki suara seorang artis tanah air yang biasa membuat video berunsur nasihat melalui video provokasi dengan bahasa kesat dan kata makian.Ingin diingatkan perbuatan menakutkan haiwan adalah satu kesalahan Terrifies bawah Seksyen 29 (a) Akta Kebajikan Haiwan 2015 (Akta 772) dan Seksyen 44 (1) Akta Binatang 1953 (Pindaan 2013).Hukuman menanti pelaku yang memaki haiwan adalah sama seperti mencederakan atau membunuh haiwan dengan sengaja.Satu aduan akan dikemukakan untuk siasatan dan tindakan pihak berkuasa. Update :Posting permohonan maaf Diva AA kepada semua pencinta kucing di Malaysia https://www.facebook.com/633109216896282/posts/1254430608097470/#dvs #perhilitan #pbt #animals #stray #wildlife #wild #wildanimals #dogs #cats #strayanimals #saveouranimals #cruelty #animalcruelty #saveourstray #feeder #animalfeeder #law #justice #voice #advocacy #animallaw #animaladvocacy #animalvoice #animaljustice #malaysiaanimals #animalmalaysia #malaysiaanimalassociation#aktakebajikanhaiwan2015 #aktapemuliharaanhidupanliar2010

Posted by Persatuan Haiwan Malaysia – Malaysia Animal Association on Sunday, May 3, 2020

Niat Bergurau

Bagaimanapun, Azwan dengan rendah diri telah memohon secara tersuka kepada semua pihak yang berasa mrah atas tindakannya itu.

“Diva AA dengan ini memohon maaf secara terbuka kepada Persatuan Haiiwan Malaysia & Pencinta Kucing ekoran video terlepas yang pandang semalam.

“Sebenarnya video itu bersifat gurauan semata-mata dan tidak berniat sama sekali atas apa jua sebab lain.

“Diva AA telah pun padamkan video itu di semua platform media sosial [Instagram & Twitter] Diva AA.

“Satu video permohonan maaf telah dimuatnaik untuk Persatuan Haiiwan Malaysia di semua Instagram & Twitter Diva AA.

“Sekali lagi maaf terbuka buat semua pencinta kucing,” tulis Azwan.

Terdahulu, video tersebut yang berunsur nasihat berkaitan PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat) kepada kucing-kucingnya sambil memegang pengelap habuk mengundang rasa kurang senang dalam kalangan pencinta haiiwan.

Kucing Adalah Haiiwan Kesayangan Rasulullah SAW

Diriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW mempunyai seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Salah satu sifat Mueeza yang paling Rasulullah SAW suka ialah Mueeza selalu mengiau ketika mendengar suara azan, seolah-olah seperti mengikuti alunan suara azan. Rasulullah SAW berpesan kepada para sahabatnya untuk menyayangi kucing peliharaan serperti mana menyayangi keluarga mereka sendiri.

Pernah juga Rasulullah SAW mahu menjambil jubahnya dan Mueeza sedang tidu di atasnya. Rasulullah SAW pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza daripada jubahnya supaya tidak menggangu Mueeza. Selepas Rasulullah SAW pulang ke rumah, Mueeza terbangun dan pergi merunduk sujud kepada Rasulullah SAW. Sebagai balasan, Rasulullah SAW menyatakan kasih sayangnya dengan mengusap lembut ke badan kucing itu sebanyak tiga kali. Rasulullah SAW menekakan dalam beberapa hadis bahawa kucing itu tidak najis.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*