Kepak Ayam Diuji Positlf C0vld 19, Bagaimana Makanan Itu Boleh Terkena? Pihak Berkuasa Dedahkan Puncanya

Satu sampeI kepak ayam sejuk beku yang dibawa masuk ke Shenzhen,Shanghai dari BraziI didapati p0sitif C0vld-19.

Susulan itu, pihak berku4sa kesihatan segera menjejakl dan melakukan ujlan sarlngan kepada individu-individu yang mungkin ters3ntuh dengan makanan yang terc3mar itu.

Namun, setakat ini tiada yang p0sitif C0vld-19.Semalam, China meIap0rkan vlrus tersebut ditemui pada bungkusan makanan laut yang diimp0rt dari Ecuador.

Sejak Julai lalu, beberapa bandar China lain termasuk peIabuhan Xiamen dan Dalian melap0rkan beberapa k3s kor0navlrus, mendorong China menghentlkan import dari tiga pengeIuar udang Ecuador.

China memulakan pemerlksaan intenslf daging dan makanan laut di pelabuhan utama pada bulan Jun.

NoveI kor0navlrus, yang menyebabkan C0vid-19, dipercayai muncul di pasar makanan laut dan hidupan Iiar di bandar Wuh4n di China tahun lalu.

W4bak itu juga dikaitkan dengan Xinfadi, sebuah pasar makanan borong di Beijing, dengan banyak k3s melibatkan pekerja mlgran berpendapatan rendah dan di restoran berdekatan.

COVID-19 ditemui pada bungkusan makanan laut sejuk beku di China

BEIJING: Pihak berkuasa China menemui virus COVID-19 pada bungkusan makanan laut sejuk beku import dari bandar pelabuhan Dalian, yang sebelum ini mencatatkan lonjakan kes virus terbabit.

Pihak kerajaan tempatan berkata virus itu ditemui pada luar bungkusan makanan laut sejuk beku yang dibeli dari tiga syarikat di Yantai, sebuah bandar pelabuhan di timur wilayah Shandong.

Pegawai pentadbiran bandar Yantai, dalam satu kenyataan, berkata makanan laut import itu tiba menerusi pelabuhan Dalian, namun tidak menyatakan dieksport dari negara mana.

Sebahagian makanan laut yang dibeli tiga syarikat Yantai itu sudah diproses untuk eksport, sementara selebihnya disimpan dalam peti sejuk beku dan belum memasuki pasaran, kata pegawai kerajaan di Yantai.

Pihak berkuasa sudah menyita barangan terbabit manakala semua kakitangan yang mengendalikan barangan itu kini dikuarantinkan dan ujian yang dilakukan ke atas mereka didapati negatif bagi COVID-19.

Penularan COVID-19 terbaru di bandar Dalian bermula pada akhir Julai lalu, dengan kes pertama membabitkan pekerja syarikat pemprosesan makanan laut dan sejak kelmarin, Dalian melaporkan 92 kes. ā€“ AGENSI

KREDIT: THE KLASIK / TRENDING KINI

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*