Banduan Di Penjara Ini Bebas Untuk Pergi Kemana Sahaja Tetapi Tiada Siapa Yang Mahu Larikan Diri. Ini Sebabnya

Fort Boyard adalah benteng terletak di selat Pertuis d’Antioche, pantai barat Perancis dengan panjang tembok 61 meter, serta tinggi 20 meter dan lebar 31 meter.

Di ruang bawah tanah benteng ini, terdapat pejabat dan ruang- ruangan untuk para tentera. Sedang kan di lantai atas dan tengah benteng, terdapat senjata, meriam dan bom granat.

Kehebatan konstruksi dan lokasi benteng yang berada di tengah laut ini, membuat kan Fort Boyard menjadi salah satu benteng terkenal.

Membangun kan benteng di tengah laut dengan konstruksi yang kukuh seperti itu bukan perkara yang mudah. Pada 1950, Fort Boyard menjadi bangunan yang dilindungi oleh Charente Maritime Regional Council.

Benteng ini pertama kali dibangun kan adalah untuk kegunaan oleh angkatan bersenjata Perancis yang dilaku kan oleh Louis XIV pada tahun 1661.

Tujuan pembangunan benteng ialah untuk melindungi pantai dari serangan angkatan laut Inggeris.
Projek pembangunan benteng ini terhenti pada tahun 1809. Namun kemudian di sambung semula pembinaan ketika Perancis dipimpin oleh Louis- Philippe.

Pertukaran pemimpin itu seiring dengan ketegangan hubungan Perancis dengan Inggeris. Pada tahun 1857, projek pembangunan benteng itu akhir nya selesai.

Selama Perancis dipimpin oleh Raja Napoleon Bonaparte, Fort Boyard diguna kan sebagai tempat pertahanan menghalau musuh selama 56 tahun, dari tahun 1801 hingga tahun 1857.

Napoleon Bonaparte juga memperkuat kan konstruksi Fort Boyard dan melengkapi nya dengan pelbagai kelengkapan, termasuk persenjataan berat.

Fort Boyard sempat diguna kan sebagai penjara tentera. Tahanan di sini memiliki kebebasan yang tidak ada batas nya.

Namun oleh kerana lokasi penjara Fort Boyard tersebut di laut, tidak ada tahanan yang memiliki keupayaan serta kesanggupan untuk melarikan diri.

Sekarang, Fort Boyard merupakan tempat lawatan bagi para pelancong. Benteng ini juga sering menjadi lokasi penggambaran filem.

Banyak yang mengagumi keindahan dari benteng ini, belum lagi melihat isi di dalamnya yang penuh dengan sejarah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*