Baru Saja Selesai Urusan Di Balai PoIis, Abu Syafiq Umum Persaraan

“BERBEZA pandangan dalam kerangka hujah dan dalil itu boleh. Namun menf1itnah saya atau orang Islam lain adalah d0sa besar,” demikian jawapan Ustaz Abu Syafiq apabila diminta mengulas isu tuntutan ganti rugi berjumlah RM1 juta terhadap pengacara dan penceramah motivasi, Amin Idris.

Dalam perkembangan terkini, nampaknya Abu Syafiq akan mengundur diri dalam dunia dakwah dan melibatkan diri dalam perniagaan melibatkan hartanah

Menurut Abu Syafiq juga. dia baru sahaja selesai dengan urusan di balai poIis. Tanpa menerangkan secara jelas berkenaan isu apa, ramai membuat andaian melibatkan beberapa isu kontrvrsi yang tercetus antara Abu Syafiq dan netizan serta konflk dengan bebrapa pendakwah dan personaliti TV

Berikut catatan Abu Syafiq di Ig milik beliau

“Alhamdulillah. Baru selesai di Ibu Pejabat PoIis.

Saya mungkin akan bersara dalam dunia dakwah dan beralih ke dunia perniagaan hartanah.

InsyaAllah hasil perniagaan saya akan sumbangkan kepada netizen yang memerlukan. Doakan.”

Sman Satu Juta

Sebelum ini Konflk di antara Abu Syafiq dan Amin Idris  tercetus apabila Amin, 39, memuat naik status di laman sosial baru-baru ini membabitkan isu dengan pendakwah bebas, Ustaz Ebit Liew yang dianggap menjatuhkan reputasi Abu Syafiq sehingga beliau mengambil tindakan ini.

Bagaimanapun Amin enggan meminta maaf dan tidak mahu membayar gnti rugi yang diminta.

Sebaliknya dia turut menyediakan peguam untuk menentaang Ustaz Abu Syafiq yang dianggap b1adap serta tndus akhlak.

Ustaz Abu Syafiq ketika dihubungi berkata, dia tetap menuntut haknya termasuk di ‘mahkamah akh1rat’.

“Mahkamah ‘di sana’ (akh1rat) kelak, juga saya akan tuntut. Jika tidak di mahkamah dunia, mahkamah akh1irat masih ada.

“Saya akan mengadu ke hadrat Robbul ‘Izzah Tuhan Yang Maha Bijaksana,” katanya lagi.

Sementara itu, firma guaman NHA Advocates And Solicitors yang mewakili Ustaz Abu Syafiq, mengesahkan anak guamnya sudah memfailkan sman di mahkamah terhadap Amin dan seorang lagi individu kerana memuat naik kenyataan-kenyataan yang memsnahkan jenama peribadi, imej dan reputasinya.

Sman ini difailkan di mahkamah Sesyen Shah Alam dan Kuantan.

Rakan kongsi utama firma guaman ini, Nurul Hafidzah Hassan berkata, Amin dan individu terbabit

menerbit dan menyiarkan kenyataan-kenyataan palsv dan f1itnah mengenai Ustaz Abu Syafiq.

“Sman itu bertujuan melindungi reputasi Ustaz Abu Syafiq dan supaya kedua-dua defendan bertanggungjawab terhadap kenyataan-kenyatan mereka yang salah dan berbaur ftnah, dan juga untuk membuktikan kebenaran bahawa Ustaz Abu Syafiq tidak berslah dan tidak melakukan seperti apa yang didakwa oleh Amin dan seorang lagi individu terbabit.

“Sebelum mengambil keputusan untuk meny4man, Ustaz Abu Syafiq sudah berusaha mahu menyelesaikan perkara ini secara baik tetapi Amin dan seorang lagi individu terbabit enggan meminta maaf kepadanya walaupun sudah membuat kenyataan-kenyataan ftnah di atas talian.

“Ustaz Abu Syafiq sudah cuba meminta supaya kenyataan-kenyataan ftnah dipadamkan dan permohonan maaf dilakukan namun mereka enggan berbuat demikian,” katanya.

Menurutnya, melalui bukti-bukti yang sudah diteliti, mereka mendapati Ustaz Abu Syafiq tidak membuat kenyataan-kenyataan seperti yang digembar-gemburkan sesetengah pihak.

“Kami juga sedang meneliti beberapa akaun lain yang membuat komen ftnah, “b0dy sham1ng”, menghna dan lain-lain jenis perlakuan yang melanggar undang-undang untuk di bawa ke muka pengadilan.

“Kami berharap masyarakat lebih celik, peka dan tahu membezakan krit1ikan dan pendapat berbanding ftnah.

“Raikan perbezaan pendapat. Slah yang bagaimanapun yang kita sangka tidak semestinya ia benar dan ia tidak memberikan lesen untuk memfi1tnah, memalvkan dan melakukan srangan peribadi (pers0nal attck),” katanya.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*