Betul Ke Lelaki Botak Lebih Berislko Tinggi Mengalami Gejala ᴄᴏᴠɪᴅ-19 Yang Serius?

Terdapat KAJIAN terbaru di Sepanyol telah mendapati bahawa lelaki botak berdepan rislko yang lebih tinggi untuk dijngkiti Covid-19.

Ketua kajian yang dijalankan di Sepanyol itu berkata dia percaya kebotakan adalah ‘ramalan sempurna’ kepada tahap keseriusan pes4kit yang menᴅᴇʀɪᴛᴀ akibat jngkitan tersebut.

Profesor Carlos Wambier dari Brown University menjalankan dua kajian di Sepanyol yang mendapati sebilangan besar lelaki botak dikejarkan ke hosptal akibat ᴄᴏᴠɪᴅ-19.

Kajian pertama mendapati 71% daripada 41 pes4kit dir4wat akibat ᴄᴏᴠɪᴅ-19 di beberapa hospital di Sepanyol merupakan lelaki botak berusia dalam lingkungan 31 tahun.

Kajian kedua pula yang diterbitkan dalam Jurnal Akademi Dermatologi Amerika mendapati 79% daripada 122 pes4kit ᴄᴏᴠɪᴅ-19 di hospital Madrid adalah lelaki botak.

Saintis berpendapat 4ndrogen iaitu ʜᴏʀᴍᴏɴ ꜱᴇᴋꜱ lelaki boleh menyumbang kepada keguuguran rambut dan meningkatkan rislko jngkitan ᴄᴏᴠɪᴅ-19.

Profedor Wambier memberitahu Telegraph:”Kami fikir andr0gen atau ʜᴏʀᴍᴏɴ lelaki merupakan pintu laluan vlrus memasuki sel kita.”

Namun Ketua Polisi ᴋᴀɴꜱᴇʀ ᴘʀᴏꜱᴛᴀᴛ UK, Karen Stalbow berpendapat lebih banyak bukti diperlukan sebelum ubat-ubat tertentu boleh digunakan untuk mer4wat ᴄᴏᴠɪᴅ-19.

Tinjauan oleh Kesihatan Awam England mengenai perbezaan risiko dan hasil ᴄᴏᴠɪᴅ-19 minggu ini, mengenal pasti umur dan j4ntina lelaki sebagai faktor rislko yang signifikan. – Metro.co.uk

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*