Menteri Pendidikan Jelaskan Bila Sekolah Akan Dibuka Selepas Umum Semua Ditutup Dan Peperiksaan SPM Juga Akan Ditvnda

Kementerian Pendidikan menutup sekolah bermula esok hingga hari terakhir persekolahan bagi tahun ini.

Semua sekolah ditutup sehingga cuti akhir tahun, 17 Disember 2020.

Perkara tersebut diumumkan oleh Menteri Kanan Pendidikan oleh YB Dr Mohd Radzi Md Jidin, sebentar tadi.

Menteri Kanan (Pendidikan) Dr Radzi Jidin berkata, bagi sekolah Kumpulan A, sesi persekolahan akan ditutup sehingga 17 Disember dan 18 Disember bagi negeri Kumpulan B.

Menteri Kanan (Pendidikan), Dr Radzi Jidin, berkata negeri Pahang, Kelantan, Perlis dan Sarawak yang tidak dikenakan Perlntah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) juga ditutup hingga akhir tahun.

Tarikh peperiksaan SPM/SVM/STAM dipinda dan akan bermula 22 Februari tahun 2021 manakala peperiksaan STPM akan bermula 8 Mac 2021.

Katanya, langkah itu diambil bagi membantu kerajaan memutuskan rantalan C0vid-19 di negara ini.

ā€œPenggal persekolahan bagi tahun 2021, akan bermula pada 20 Januari dan murid sekolah rendah akan memulakan sesi pembelajaran pada tarikh itu.

ā€œManakala bagi sekolah menengah dan Kolej Vokasional juga akan memulakan pengajian pada tarikh yang sama,ā€ katanya.

Semua murid sekolah rendah akan memulakan sesi penggal persekolahan secara bersemuka pada 20 Januari 2021 seperti yang dijadualkan sebelum ini. Perkara itu diumumkan oleh Menteri Pelajaran, Dr Radzi Md Jidin dalam sidang media sebentar tadi.

Bagi murid sekolah menengah Tingkatan 1, Tingkatan 4, Tingkatan 5 dan Tingkatan 6 serta murid Kolej Vokasional akan memulakan persekolahan secara bersemuka pada 20 Januari 2021.

Manakala, murid Tingkatan 2 dan Tingkatan 3 akan memulakan pembelajaran tetapi secara ā€˜home based learningā€™ mengikut kessuaian guru dan murid.

Mereka akan kembali ke sekolah untuk sesi pembelajaran secara bersemuka pada 8 Mac 2021.

Perincian semua peperiksaan akan dimaklumkan dalam masa terdekat Pendidikan Malaysia.

Sumber : HMetro/SK

Kredit : Online Malaya

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*