Baru Saja Pemilik Kenderaan Kata Mereka Bukan Buang Sqmpah, Tapi Sebenarnya S4ka. Sekali Ini Tindakan JPJ

Heboh di media sosial apabila tindakan seorang wanita yang dipercayai membuang bungkusan plastik ke dalam sungai dari atas jambatan yang mendapat kec4man ramai.

Susulan itu Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan sudah mengambil tindakan terhadap pemilik kereta yang membuang sampah ke dalam sungai di Tanah Merah semalam.

Menurut Pengarahnya, Hanif Yusabra Yusuf, hasil maklumat dan siasatan, JPJ telah mengeluarkan notis temu siasat di bawah Sksyen 114 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kepada pemilik kereta itu.

Hanif berkata, membuang sampah dari kenderaan bermotor merupakan satu kes4lahan yang boleh didkwa mengikut Kaedah 52 Kaedah-Kaedah Lalu-Lintas Jalan 1959.

” Pemilik kenderaan boleh dikenakan tindakan mengikut sksyen 119(2) akta yang sama yang membawa hkvman dnda sehingga RM2,000 atau pnjara selama tempoh tidak melebihi enam bulan jika sabit kes4lahan.

” Jika sabit kes4lahan kedua, individu boleh didnda tidak melebihi RM4,000 atau dipnjara tidak melebihi dua bulan pnjara atau kedua-duanya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, satu video tular di laman sosial Facebook yang memaparkan seorang wanita membuang sampah dari bahagian penumpang hadapan dari sebuah kereta jenis Perodua Bezza.

Kejadian itu dipercayai berlaku di Tanah Merah malah, ada yang mengatakan wanita itu bukan membuang sampah, sebaliknya membuang s4ka.

Menurut Hanif Yusabra, JPJ menasihatkan pengguna jalan raya supaya tidak melakukan perkara yang sama kerana tindakan saman boleh diambil.

Ujarnya, tindakan sedemikian turut boleh mencemarkan alam sekitar selain boleh membahayakan kepada pengguna jalan raya lain yang menggunakan jalan tersebut.

Katanya, sehubungan itu, orang ramai diminta terus menyalurkan maklumat kepada pihak berkuasa, bagi membantu mengambil tindakan segera.

” JPJ sentiasa memantau dan mengambil tindakan pesalah yang melakukan kesalahan trafik.

” Orang awam yang mempunyai maklumat berkaitan pesalah trafik boleh menyalurkan maklumat lengkap melalui emel aduantrafik(a)jpj.gov.my untuk tindakan lanjut,” katanya.

Ahli keluarga dedahkan mereka bukan buang sampah, tapi buang s4ka

Terdahulu, seorang pelayar internet tampil mendedahkan yang pelaku sebenarnya mahu membuang s4ka selepas pulang dari berubat.

Menurut pelayar tersebut lagi, pihak mereka telah di suruh oleh perawat tradisional supaya membuang barang s4ka tersebut ke dalam arus sungai.

” Assalamualaikum wbt..Berkenaan dengan viral sebuah kereta berhenti atas jambatan dan buang sampah ke dalam sungai, admin baru sahaja dihubungi oleh keluarga pihak yang ditularkan terbabit.

” Beliau memohon maaf banyak-banyak, sebenarnya mereka baru balik dari berubat di Kuala Krai.

” Pihak mereka disuruh oleh perawat tradisional supaya membuang barang ‘s4ka’ itu ke dalam arus sungai yang mengalir. Jadi isu sebabnya kenapa mereka buang bungkusan itu ke dalam sungai.

” Mohon semua pihak tolong hentikan menyebar dan mem4ki h4mun keluarga itu. Kasihanilah mereka daripada kes yang ditularkan itu menyebabkan pesakit menangis dan kemurungan.

” Harap semua pihak boleh memahami situasi yang mereka alami.” tulisnya.

SUMBER/KREDIT: AsiaKini

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*