Selesaikan MsaIah Rakyat, Bukannya Sibuk Berbalah Merebut Kuasa – SuItan SeIangor Akhirnya Bersuara

” Di kesempatan ini juga suka beta menasihati ahli-ahli yang berhormat sekalian agar sentiasa memelihara kestabilan poIitik dan pentadbiran negeri Selangor ini.”

Itu antara titah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah hari ini yang mengingatkan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) supaya tidak menguc4r-ng4cirkan pentadbiran serta pemerintahan negeri itu.

Baginda bertitah agar semua Adun memberi fokus kepada permasaIahan rakyat yang ketika ini sedang menghadapi kesmpitan hidup dengan kos sara hidup yang semakin mengh1mpit.

” Rakyat sebenarnya telah penat dan geIisah melihat perg0Iakan poIitik yang melnda negara semenjak selepas pilihan raya umum ke-14 lalu sehinggalah ke hari ini.

” Beta tidak mahu ada dalam kalangan ahli-ahli yang berhormat mempunyai hasrat dan niat untuk mengkucar kacirkan pentadbiran dan pemerintahan negeri Selangor ini,”

titah baginda pada istiadat pembukaan persidangan penggal ke-13 Dewan Negeri Selangor ke-14, 2020 di Shah Alam.

Kerajaan Pakatan Harapan (PH) Selangor turut terkena tempi4s kemeIut poIitik yang melanda negara baru-baru ini.

Selangor yang pada asalnya selari dengas kerajaan persekutuan kini menjadi negeri yang dikuasai PH berbanding Perikatan Nasional (PN) kini menguasai Putrajaya.

Krisis poIitik itu menyaksikan lima empat Adun Bersatu Selangor disingkirkan daripada kerajaan negeri.

Bagaimanapun empat daripada mereka mengisytiharkan sokongan mereka kepada Menteri Besar, Amirudin Shari.

Empat Adun berkenaan ialah Sallehudin Amiruddin (Kuang), Harumaini Omar (Batang Kali), Mohd Shaid Rosli (Jeram) dan Adhif Syan Abdullah (Dengkil).

Titah Sultan Sharafuddin, ahli-ahli poIitik dilihat sering kali berbal4h di dalam isu-isu poIitik yang tiada berkesudahan sehingga melupakan tanggungjawab sebenar mereka untuk melaksanakan amanah.

” Kita semua sedia maklum, betapa rakyat pada ketika ini sedang mengalami kesempitan hidup yang amat sangat dengan kos sara hidup yang semakin hari semakin meningkat akibat daripada kemeIesetan ekonomi dunia.

” Mata wang ringgit juga semakin merudvm, peluang pekerjaan yang semakin mengecil mengakib4tkan peng4ngguran meningkat dan terakhir sekali penul4ran wab4k C0vid -19 yang mel4nda dunia tatkala ini.

” Dalam menghadapi krisis dan kemeIesetan ini, rakyat di negeri Selangor memerlukan tumpuan ahli-ahli yang berhormat sekalian dalam menyelesaikan segala permasaIahan bagi memastikan rakyat dapat keluar daripada kes3mpitan hidup.

” Ini akan hanya dapat dicapai dengan melahirkan idea-idea bagi melaksanakan dasar-dasar yang boleh memangkin pertumbuhan ekonomi yang mampan dan menguntungkan rakyat, bukannya sibuk berbal4h di dalam merebut kuasa dan kedudukan,” tegas baginda.

Tambah Sultan Selangor lagi, wakil rakyat dipilih oleh rakyat adalah untuk bekerja serta berkhidmat membantu rakyat demi memastikan mereka dapat mencapai kemakmuran serta menikmati kekayaan negeri Selangor.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Kredit : maIaysiakini via The Tular

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*