Kanak Kanak Ini Lumpuh Kerana Dipaksa Cium Oleh Ibu Bapanya

Setiap pasangan ibu bapa pasti akan berasa geram akan kecomelan anak-anak terutamanya ketika mereka masih kecil.

Jadi, kebanyakkan ibu bapa akan mengekspresikan perasaan tersebut dengan menggomol lah dan mencium anak mereka ssepuas puasnya, betul kan?

Tetapi Salah teknik cium boleh mengu.ndang anak ma.ut

Namun begitu, perkara berkenaan boleh mengun.dang bah.aya sekiranya anak-anak memberontak daripada dicium.

Hal yang demikian kerana, tindakan ag.resif kanak-kanak terbabit mampu menjadikan mereka lumpuh seumur hidup bahkan mengu.ndang ma.ut sekiranya tersa.lah langkah untuk mencium.

Seorang kanak-kanak lelaki ln.donesia yang berusia 1 tahun lum.puh apabila ibu bapanya ingin mencium anak mereka walaupun diber.ontak.

Akibatnya, si anak menangis kerana kesa.kitan dan akhirnya dibawa ke hos.pital Hermina, ln.donesia untuk mendapatkan ra.watan lanjut.

Setelah membuat pemeriksaan Magnetic resonance imaging (MRI), pihak hos.pital memaklumkan bahawa kanak-kanak terbabit mengalami keb0.coran tu.lang sum.sum.

Kesannya, si anak mengalami kelum.puhan pada bahagian tangan kirinya dan pihak doktor memaklumkan hanya melalui pem.be dahan dpt mnyem.buhkan kanak-kanak berkenaan.

Akhirnya mereka bersetuju untuk melaksanakan pembe.dahan tersebut yang beroperasi selama empat jam.

Kanak-kanak berkenaan akhirnya selamat dan kini sedang menjalani ra.watan pemulihan secara berkala di ho.spital berkenaan.

Bayi Hampir Lum.puh Dipak.sa Dicium, Ini Bahaya Pergerakan Le.her Tiba-tiba

Kisah bayi 15 bulan hampir lum.puh setelah dicium secara paksa. Ibunya, Apri (29), mengatakan bahawa anak itu awalnya memberontak ketika seseorang cuba menciumnya dan kemudian tiba-tiba menangis secara histeris.

“Sebelumnya anak saya sihat, tidak sakit, dan normal seperti biasa. Anak ini ingin dicium tetapi kedudukan tangan yang berbau ada di pipi anak ke kepala. Anak itu sukar menggerakkan badan dan kepalanya,” tulis Apri.

Apri mengesyaki bahawa anaknya mengalami ke.seleo. Tetapi perkara pelik mula kelihatan bahawa kepala kanak-kanak itu tidak dapat berdiri tegak dan tangan kirinya kaku. Tanpa menunggu lama, Apri segera membawa anaknya ke ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ untuk pemeriksaan.

“Doktor hanya menjelaskan mengenai hasil MRI dalam penda.rahan saraf tunjang serviks dan hampir lum.puh keseluruhannya,” kata Apri.

“Menurut doktor, mungkin ketika anak itu bersusah payah menarik leher ke kiri, inilah penyebabnya. Sekiranya tarikan itu naik mungkin masih selamat,” lanjutnya.

Mungkin ada yang tidak memahami apa itu sumsum tulang … jika kita makan kepala ayam, ia suka leher panjang, putih lembut, baik itu sumsum tulang, sama seperti kita juga mempunyai sumsum tulang, apa lagi adakah ini bayi sehingga masih sangat muda dan rentan .. ini adalah foto MRI anak panah atas, sumsum tulang, anak panah bawah, pda.rahan telah menutupi sa.raf anak, sehingga kepala tidak dapat digerakkan sama sekali sehingga kiri tangan dalam foto kedua adalah hasil rongsen. 3rd adalah gambaran anak saya sekiranya kedudukannya sedikit ditegakkan.

Mengapa pergerakan bahagian leher secara tiba-tiba dan berba.haya? Beberapa ketika yang lalu pakar neurologi Dr. Indah Aprianti Putri SpS, MSc, dari ho.spital pusat ot.ak Nasional (RS PON) menjelaskan bahawa ini memang boleh menyebabkan masalah mulai dari strok hingga gangguan neurologi bagi orang yang sudah berisiko.

Biasanya berlaku kerana terdapat kerapuhan sehingga pergerakan leher mencetuskan pec.ahnya saluran da.rah. Itulah sebabnya doktor tidak pernah mengesyorkan memu.kul leher anda ketika anda merasa sa.kit.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber/Kredit : akupapankekunci

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*