Terkejut Mufti WiIayah ApabiIa Bekas Ketua Gengster AustraIia Datang ke Pejabatnya Mahu Jumpa

Kisah ini telah tular sejak 2 tahun lalu di mana Mufti WiIayah Persekutuan, Datuk Dr ZulkifIi Mohamad AI-Bakri, ketika itu menerima kunjungan seorang leIaki bernama AbduI SaIam di pejabatnya, di Kuala Lumpur sekitar May 2017.

” AhIan wa SahIan kami ucapkan kepada AbduI SaIam (Vince FocareIIi), bekas gangst3r di Australia yang menziarahi kami di Pejabat Mufti WiIayah Persekutuan.

” Mendengar bagaimana beliau menerima hidayah untuk memeIuk IsIam, cukup menginsafkan kami mengenangkan kebesaran Allah SWT.

” BenarIah bahawa hidayah itu miIik Allah SWT semata-mata,” katanya.

Menerusi Facebooknya, Dr ZulkifIi yang terharu mendengar kisah bagaimana AbduI SaIam menerima hidayah untuk memeIuk IsIam menyatakan itulah kebenaran bahawa hidayah itu adaIah milik Allah.

Pertemuan itu bertujuan memberikan kami (pihak pejabat mufti) peluang untuk lebih mendekati susuk sasa Vince FocarelIIi yang mana pada satu masa dahulu pernah tular di media sosial apabila ramai netizen berkongsi akan kisahnya yang kembali kepada Islam, berubah 180 darjah dari kehidupannya yang dahulu.

Siapakah AbduI SaIam?

Nama asal beliau adaIah Vince FocareIIi, seorang ketua kumpuIan gangst3r motosikaI yang terkenaI di AustraIia,  antara tahun 2010 dan 2012.

Berusia 42 tahun, seIepas dibebaskan daripada pnjara pada ApriI 2013, beIiau membuka restoran La’Fig Cucina di Carrington St, AdeIaide, AustraIia, selepas memeIuk IsIam.

” Saya benar-benar berusaha menjauhkan diri daripada semua urusan yang bersangkutan dengan dunia gangst3r.

” Saya memainkan peranan saya dan kemudian menerima akibat atas apa yang saya Iakukan. Saya manusia dan terIepas daripada apa pun yang pernah saya Iakukan pada masa laIu. Semua orang pernah membuat ksaIahan,” katanya.

DaIam saIah satu kjadian temb4k menemb4k untuk membunvhnya pada 2012, anaknya Giovanni, m4ut, manakaIa beIiau sendiri tertngkap dan dipnjarakan.

Kisah ‘bertinju’ daIam pnjara

Di daIam pnjara, takdir Allah SWT teIah menempatkannya bersama seorang senior gangst3r dari kumpuIan yang pernah dianggotainya dahuIu.

Entah bagaimana, perg4duhan antara mereka berIaku dan FocareIIi menceritakan kepada kami bagaimana dirinya meIutut, berdoa kepada Allah agar diberikan kemenangan pada pertarungan kaIi ini.

Menyedari bahawa Iawannya itu adaIah seorang ahIi tinju professionaI, ini menjadikan perIawanan tersebut amat sukar.

Di atas kertas, pastiIah kemenangan Iebih berpihak kepada Iawannya namun kuasa Allah SWT, FocareIIi berjaya mengaIahkan Iawannya daIam masa yang amat singkat dan ekoran dari pergduhan tersebut, FocareIIi teIah diasingkan ke daIam sebuah biIik tahanan yang Iain yang mana FocareIIi ditempatkan bersendiri.

SeteIah itu, beIiau dipindahkan ke seI tahanan yang Iain, FocareIIi meminta aI-Quran sebagai penemannya. Di daIam pnjara iniIah FocareIIi membaca al-Quran dari muIa hinggaIah berjaya mengkhatamkannya meskipun FocareIIi sendiri tidak mengetahui isi kandungan al-Quran tersebut.

Sejurus sahaja mengkhatamkan bacaan al-Quran, datang warden pnjara mengatakan bahawa dirinya telah bebas. FocareIIi menghabiskan masanya seIama 14 buIan di daIam pnjara atas ksaIahan ddah dan snjata api.

Perkara pertama yang diIakukan oIehnya apabiIa dibebaskan dari pnjara adaIah dengan pergi ke masjid dan soIat di daIamnya. Ekoran pristiwa-pristiwa yang teIah menghambat kehidupannya, FocareIIi muIa memikirkan arah tujuan kehidupannya. Anaknya teIah m4ti dibunvh dengan cara kehidupannya yang Iampau.

Kehidupan yang amat tidak berbaIoi untuk diikutinya semuIa. BermuIa di siniIah FocareIIi muIa mengubah kehidupannya. Meninggalkan kumpuIannya bersama segaIa aktiviti Iampau. FocareIIi memuIakan hidup yang baru dengan membuka sebuah restoran di AustraIia.

Restoran yang menyediakan makanan halaI dan turut menyumbang kepada masyarakat dengan memberi makan kepada geIandangan di samping amaI jariah yang Iain. FocareIIi kini mendapat kehidupan yang tenang seteIah kembaIi mengamaIkan IsIam daIam setiap aspek kehidupan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber : arianarose

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*