TuIar Tyar Kereta 0KU Kena Kvnci Penguatkuasa. Pihak CityCarpark Ceritakan Apa Sebenarnya Yg Berlaku

Baru baru ini tuIar di media sos.ial dimana seorang llaki warga e.mas berstatus OKU bersama isterinya yang menghidap ba.rah tahap empat terpaksa menunggu hampir dua jam selepas kereta mereka dikvnci berhampiran H0spltal Kota Bharu.

Menurut seorang individu bernama Mustaqeem Yusoff, dia menerima satu panggilan daripada seseorang yang memberitahunya kejadian yang menimpa psangan suaml lsteri berkenaan.

Dia yang kebetulah berada berhampiran telah datang bersama seorang lagi rakannya untuk membantu psangan itu.

“Kami telefon syarikat Citycarpark beritahu situasi dan keadaan pak.cik ini minta dikecualikan bayaran tapi kesudahannya amat menge.cewakan. Duit juga jadi ukuran,” katanya.

Oleh kerana pihak Citycarpark berkeras tidak mahu memberi penge.cualian, mereka membuat keputusan untuk membantu pak.cik itu membayar den.da tersebut.

“Saya terharu bila sahabat saya ini terus setuju untuk bayar den.da pak.cik ni. kami terus pergi ke tempat pak.cik ini untuk selesaikan.

“Sebelum balik sahabat saya sempat lagi memberi sedikit sumbangan kepada pak.cik ini,” katanya.

Sementara itu, netlzen menge.cam pihak Citycarpark yang tidak mahu bertolak ansur dan mahu pak.cik OKU membayar den.da sebelum kunci dibuka.

KENYATAAN RASMI PIHAK CITYCARPARK

LAPORAN ISU VlRAL KUNCI TAYAR KENDERAAN 0KU

Syarikat Vista Summerose (KB) Sdn bhd telah dilantik oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) bagi membangun dan melaksanakan pengurusan Sistem Letak Kereta Ektronik(SLKE) bagi petak- petak di bahu jalan di kawasan MPKB-BRI.

2. MPKB-BRI juga menyediakan Anggota-anggota Penguatkuasa untuk melaksanakan tugas-tugas penguatkuasaan termasuklah mengeluarkan k0mpaun dan kvnci tayar di bawah AKTA PENGANGKUTAN JALAN 1987 PERINTAH PENGANGKUTAN JALAN (LETAK KERETA BERMETER) (MAJLIS PERBANDARAN KOTA BHARU) 2000.

3. Pada jam10.50 pagi pasukan Penguatkuasaan telah melihat sebuah kenderaan bernombor pendaftaran WLD9856 sedang melakukan kesa.lahan di bawah Perintah 6 Meletak kereta / menunggu di luar tempat letak kereta, di bawah akta PENGANGKUTAN JALAN 1987 tersebut.

4. Setelah hebahan dibuat selama 3 minit , Anggota2 Penguatkuasa telah menunggu selama 15 minit sebelum melakukan hebahan kali ke-2. Setelah 5 minit hebahan kedua dilakukan, Anggota2 Penguatkuasa telah mengambil tndakan mengunci tayar kenderaan tersebut pada jam 11.16 pagi.

6. Pada jam 1.52 petang Pusat Khidmat Panggilan telah dihubungi oleh wakil pemilik kenderaan WLD9856 dan telah dimaklumkan berkaitan SOP pemandu 0KU yang membolehkan penangguhan atau pergurangan diberikan.

Bagaimana pun pihak Pusat Khidmat Panggilan telah diberitahu bahawa 0KU tersebut adalah penumpang dan bukan pemandu. Wakil tersebut kemudian nya telah bersetuju untuk membuat bayaran dan arahan buka kunci telah dikeluarkan pada jam 1.50 petang.

7. Bagaimanapun pada jam 2.00 petang, Pusat Khidmat Panggilan telah dihubungi semula oleh wakil kenderaan WLD9856 yang telah mengubah kenyataan sebelum itu.

Untuk panggilan kali kedua ini, pemanggil tersebut menyatakan bahawa pemandu kenderaan WLD9856 adalah seorang 0KU. Bagaimanapun, ketika panggilan ini dibuat, kunci tayar kenderaan tersebut telah pun dibuka dan kess dianggap selesai.

8. Pada jam lebih kurang 5 petang, kes ini telah di vlral atas tajuk “PAKCIK 0KU KENE KUNCI TAYAR KOTA BHARU”

Kami dimaklumkan bahawa pihak Mustaqeem Yusoff ingin berjumpa dengan pihak CCP bagi membincangkan tentang perkara ini. Kami masih menunggu pihak beliau agar kami boleh memberi penjelasan dengan lebih lanjut tentang salah faham ini.

Kredit: Awatttsyeikhhnetwork / CityCarpark

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*