Selepas Conor McGregor Berkicapp Ketika Tewass Kepada Dustin Poirier, Sekali Ini Respon Padu Khabib

Dustin Poirier menewaskan Conor McGregor pada pusingan kedua pertarungan lightweight UFC di Abu Dhabi hari ini sekaligus berjaya membalas dndam ke atas bintang Ireland itu.

Poirier yang merupakan jaguh dari Amerika Syarikat, melepaskan tumbu-kan menggunakan tangan kiri yang menghumb4nkan Iawannya ke kanvas sebelum pengadil Herb Dean menghentikan aksi ketika kiraan 2 minit 32 saat di pusingan kedua.

McGregor yang kerap mencetuskan kontr0-versi dan terkenal dengan panggilan ‘Notorious, kembali ke oktagon buat kali pertama dalam tempoh setahun.

Poirier yang menduduki ranking kedua kini mengesahkan statusnya sebagai pencabar utama gelaran lightweight.

”Saya fikir ia pertarungan kecil, saya kini adalah juara,” kata Poirier selepas tamat perlawanan manakala McGregor tekad akan membalass dndam.

”Saya akan kembali dan membersihkan segalanya. Itu yang akan saya lakukan.” katanya.

Sementara itu McGregor pula menyifatkan kekalahan itu amat sukar untuk ditelan.

”Saya kecewsa, terkejut. Kekalahan ini sukar ditelan. Saya akan pulang ke hotel dan menceriakan hati ini dengan keluarga.” kata McGregor.

Respon Khabib

Dalam pada itu, ‘mu-suh’ ketat McGregor, Khabib Nurmagomedov turut memberi reaksi kepada kekalahan McGregor.

Khabib berpendapat ‘rakan sepelatih kanak-kanak’ Conor McGregor menjadi punca kekalahannya di tangan Dustin Poirier.

Penampilan semula bintang Ireland itu ke oktagon cukup mem4lukan apabila rebah seawal pusingan kedua.

McGregor mudah menwaskan Poirier pada 2014 menerusi kiraan TKO di pusingan pertama.

Namun kali ini jauh berbeza apabila Poirier mempamerkan aksi cukup mantap sekali gus berjaya membalas dndam kekalahan pertemuan pertama sebelum ini.

Seteru utama McGregor, Khabib yang juga pernah menewaskan bintang Ireland itu menerusi gerakan kuncian, pantas memberi reaksinya di Twitter.

”Inilah yang berlaku apabila anda mengubah pasukan anda, meninggalkan rakan sepelatih yang mengangkat anda sebagai juara dan kemudian berlatih dengan kanak-kanak.

”Jelas jauh daripada realiti sebenar,” tulis Khabib.

Khabib turut memberi penghargaan kepada bos UFC, Dana White kerana memperkenalkan pertandingan itu sebelum mengucapkan terima kasih atas segala-galanya.

Terdahulu ada 14 Januari lalu, Conor McGregor memb1das Khabib Nurmagomedov yang didkwa mengelakkan diri daripada pertarungan ulangan dengan mengumumkan persaraan.

McGregor dan Khabib bert4rungg pada 2018 di UFC 229 yang dimenangi bintang Russia itu pada pusingan keempat.

Dia kemudiannya bersara daripada sukan itu selepas mempertahankan tali pinggang lightweight dua kali dengan menewaskan Dustin Poirier dan Justin Gaethje.

”Dia nampak seperti gajah, dia seperti gajah kecil yang gemuk,” katanya kepada saluran Youtube The MacLife.

”Saya tak faham bagaimana dia boleh bersara pada peringkat ini, banyak lagi pertarunggan hebat di luar sana.

”Malah pertarunggan dengan Tony [Ferguson]…saya tak peduli apa-apa pun, anda sepatutnya bertarungg dan tak kira apa, ia mesti dilangsungkan.

”Anda jangan mengelak daripada berI4wann tetapi dia sudah berada pada kemuncaknya. Jadi saya tak terkejut jika dia ‘melarikan’ diri.” kata McGregor.

Khabib, petarung dari Dagestan itu masih lagi pemegang tali pinggang UFC secara rasmi walaupun telah mengumumkan persaraan.

SUMBER/KREDIT: hmetro VIA lawaksiot

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*