‘Kena tolak 50 sen sehingga RM4’ Scamm SMS untung jutaan ringgit, Datuk dan Pegawai Telco Antara Yang Ditahann SPRM?

MALAYSIA: Dua lagi individu termasuk seorang ketua pegawai teknologi syarikat telekomunikasi direman bagi membantu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM) berhubung kess rasvah membabitkan penlpuan sistem pesanan ringkas (SMS).

Majistret Siti Roslizawati Mohd Zanin mengeluarkan perintah reman selama lima hari bermula hari ini sehingga 16 November terhadap kedua-dua lelaki berkenaan selepas mendengar permohonan SPRM di Mhkamah Majistret Putrajaya di sini.

Ia menjadikan kesseluruhan enam individu direman berhubung siasatan kess itu setakat ini.

Menurut sumber SPRM, pegawai syarikat telco berusia 47 tahun dan ketua pegawai teknologi berusia 39 tahun itu ditahan antara 2.34 petang dan 5.14 petang di Ibu Pejabat SPRM di sini semalam selepas hadir memberi keterangan.

Sumber itu berkata, pegawai syarikat telco dan ketua pegawai teknologi itu dipercayai memberi dan menerima wang rasvah untuk tujuan mendapatkan maklumat data peribadi pelanggan yang menggunakan pelan prabayar.

“Nombor telefon yang diperoleh akan digunakan oleh sindiket penipvan penyedia kandungan (content provider) dengan mengenakan bayaran langganan menerusi SMS tanpa pengetahuan dan persetujuan daripada pengguna,” katanya.

Semalam, seorang pegawai syarikat (telco) direman selama lima hari sehingga 15 November ini berhubung kess sama. Lelaki berusia 49 tahun itu disyaki menerima wang rasvah berjumlah RM300,000 secara berperingkat melalui akaun peribadinya daripada sebuah syarikat sebagai balasan mendapatkan senarai nombor telefon pelanggan yang menggunakan pelan prabayar dari 2017 hingga sekarang.

Pada Selasa, tiga pengarah syarikat termasuk dua bergelar ‘Datuk’ direman lima hari hingga 14 Nov kerana disyaki memberi rasvah berjumlah jutaan ringgit kepada pegawai syarikat telco untuk mendapatkan nombor telefon pelanggan bagi tujuan penipuan berkenaan.

Kess disiasat di bawah Seksyen 16 Akta SPRM 2009.

Pegawai syarikat Telco pula direman

Putrajaya: Pegawai sebuah syarikat telekomunikasi ditahan reman selama lima hari bermula hari ini, bagi membantu siasatan kess rasvah membabitkan sindlket penipvan melalui sistem pesanan ringkas (SMS), yang dipercayai beroperasi sejak 2017.

Majistret Nur Aisyah Mohd Yusof mengeluarkan kebenaran perintah reman itu sehingga 15 November di Mhkamah Majistret di sini.

Sumber SPRM berkata, lelaki berusia 49 tahun itu akan disiasat mengikut Seksyen 16 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM) 2009.

Katanya, svspek dipercayai menerima wang rasvah berjumlah RM300,000 secara berperingkat melalui akaun peribadinya daripada sebuah syarikat, sebagai balasan bagi mendapatkan senarai nombor telefon pelanggan yang menggunakan pelan prabayar dari 2017 hingga sekarang.

Nombor telefon yang diperoleh itu kemudian dipercayai digunakan oleh sindiket penipuan ‘content provider’ menerusi SMS dengan mengenakan bayaran langganan tanpa pengetahuan dan persetujuan daripada pengguna.

Perintah reman itu juga susulan penahanan tiga pengarah syarikat, semalam kerana disyaki terbabit dalam kess sama.

Terdahulu, svspek ditahan di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya kir-kira 9 malam tadi selepas hadir memberi keterangan.

SURUHANJAYA Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM) menumpaskan satu sindiket yang mengaut keuntungan jutaan ringgit hasil manipulasi maklumat peribadi pengguna telefon bimbit dengan caj bayaran yang tidak disedari pengguna.

Lapan orang berusia antara 38 hingga 44 tahun terdiri daripada pengarah syarikat dan kakitangan teknikal tiga buah syarikat ditahan SPRM lewat petang semalam dalam operasi khas di sekitar Lembah klang.

Menurut sumber, kelapan-lapan individu terbabit yang disiasat menyediakan perkhidmatan ‘SMS content services provider’ iaitu penghantaran SMS berbayar kepada pemegang telefon bimbit di seluruh negara.

“Syarikat ini dikatakan menghantar SMS berbentuk promosi atau untuk perkhidmatan tertentu kepada pelanggan tanpa persetujuan.

“Pengguna akan dikenakan caj bayaran tertentu bernilai 50 sen hingga RM4 setiap SMS yang dihantar tanpa disedari pengguna.

“Sasaran sindlket ini kebanyakannya dalam kalangan pemegang telefon kad pra-bayar,” katanya.

Sumber berkata, selain keuntungan yang dikutip secara haram daripada pengguna telefon bimbit, mereka juga membuat tuntutan kepada syarikat telekomunikasi (service provider) sebagai caj perkhidmatan.

“Ini bermakna, sindlket ini telah mengaut keuntungan berganda.

“Sindlket ini dipercayai merasvah kakitangan di syarikat telekomunikasi bagi mencvri dan mendedahkan nombor serta butir peribadi pengguna untuk disalahgunakan.

“Ini adalah satu kesalahan yang amat serius dari segi pembocoran dan kecvrian maklumat peribadi mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010,” katanya di Kuala Lumpur.

Menurut sumber itu, sindiket berkenaan dipercayai beroperasi sejak lima tahun lalu dan mengaut keuntungan bernilai jutaan ringgit.

“Rungutan mengenai penerimaan SMS berbentuk promosi dari kegiatan judi dalam talian, peraduan gores dan menang dan aktiviti penipuan dalam talian banyak diterima sejak beberapa tahun kebelakangan ini,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Azam Baki mengesahkan penahanan lapan individu terbabit dan kess disiasat mengikut Seksyen 16 Akta Suruhanjaya Pemcegahan Rasvah Malaysia 2009.

“Kelapan-lapan individu yang ditahan dihadapkan ke Mhkamah Majistret Putrajaya hari ini untuk permohonan remann mengikut Seksyen 117 Kanvn Acara Jn4yah,” katanya.

 

KREDIT: KINI MYSUMBER

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*