PDRM Dah Pergi Rumah Nak Cari Brader Ini Sampai Ketua Pol1s Johor Sendiri Beritahu Apa Yang Mereka Jumpa

Sejak semalam tular di media sosial mengenai seorang individu yang tidak dikenali memuat naik v1deo dan bercakap bahasa Tam1l mend.kwa mengahw1ni wan1ta lslam dan telah m.urtad

Video yang dimaksudkan itu dimuat naik di sebuah saluran Youtube, memaparkan seorang lelaki bukan 1slam mengaku mem.urtadkan seorang wan1ta lslam sebelum mengahw1nlnya.

Lelaki itu turut memberitahu, cara untuk lelaki bukan lslam mengahwlni wanlta lslam adalah dengan menukarkan ag4ma mereka di negara lain seperti Indonesia, Singapura atau India terlebih dahulu.

Di media sosial, video dalam bahasa Tam1l itu tersebar dan disertakan dengan sari kata bahasa Melayu.

Bagaimanapun, semakanĀ di saluran Youtube itu mendapati isteri lelaki berkenaan ada memuat naik satu video permohonan maaf. Lelaki itu turut memuat naik video permohonan maaf di saluran yang sama.

Dalam video tersebut, wan1ta berkenaan mengaku dia sebenarnya bukanlah warganegara Malaysia, tetapi warganegara Indonesia.

Dia juga berkata video yang dibuat suaminya sebelum itu bukanlah ditujukan untuk warganegara Malaysia beragama Islam.

Ayah Rani Buat Lap0ran Pol1s

Berdasarkan la.poran polis, Abdul Rani berkata video itu memberikan gambaran seolah-olah mudah untuk m.urtad, selain beberapa kenyataan yang dianggap mengh.ina agama Islam.

Kata Abdul Rani, tujuan dia membuat lap.oran polis adalah bagi menggesa Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Ko.munikasi dan Multi.media Malaysia, Jakim dan majlis agama islam negeri untuk menyiasat perkara berkenaan sehingga ke akar umbi.

Bagaimanapun, Abdul Rani mene.gah keras masyarakat Islam daripada mengambil ti.ndakan sendiri, sebaliknya menyerahkan kepada pihak polis untuk meny.iasat.

ā€œKepada rakyat Malaysia, jangan kamu mengambil t.indakan sendiri nak apa-apakan dia, nak cari dia. Tak payah. Itu kerja polis. Biarlah polis yang mengambil tindakan.

ā€œJangan sesekali kita nak jadi hero, nak pergi rumah dia ke, nak k.utip dia ke, itu s.alah! Itu tak betul. Dah jadi k.es lain,ā€ tegasnya.

Kenyataan Dari Polis Johor

 

SUMBER/KREDIT:MalaysiaKini/PolisJohor

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*