Lagi kess pemandu mqbuk, kali ni Ianggqr rider. Lepastu buat muka tak bersalah. Saksikan ini videonya

TULAR – Lagi kess orang mqbuk lnggqr mot0r, video ini dikongsi oleh seorang pengguna twitter, @edrienaarissa dimana terdapat sebuah kemqlqngan diantara sebuah kereta dengan sebuah motorsikql di lebuhrqya sungai besi

“Satu lagi kess orang mqbuk lqnggar motor dekat highway sungai besi. Yang aku paling tak boleh brain driver orang cinq ni lqnggar takda rasa bersqlqh langsung siap panggil dua orang sarung baju untuk backup dia. rider ni dah 50-50 doakan dia guys”

Dikhabarkan penunggang motorsikal tersebut adalah pqrah dan beliau adalah seoragn pekerja bungkusit.

Ini keadaan gambar penunggan motorsikal tersebut sejurus selepas kemqlqngan ngerl itu,

“chill je member santai baru lepas lqnggqr orang, semoga dikenakan hukvman yang setimpal.”

Inilah wajah lelaki mqbuk yang melqnggqr penunggang motorsikal tersebut.

Takde angin takde ribut, jalan pula agak lurus. Memang ketara pemandu tersebut memandu dalam keadaan mqbuk, nasib baik ada video ini yang boleh dijadikan bukti.

Semoga yang baik baik aja buat penunggang motorsikal tersebut.

Akta Kesqlahan Memandu Dibawah Pengaruh AIkoh0I

Kerajaan bersetuju untuk meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) membabitkan Seksyen 41 hingga Seksyen 45 secara khusus untuk kesalahan memandu di bawah pengaruh aIkoh0I, dqdqh dan melulu.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, ketiga-tiga komponen hukvman akan dipinda termasuklah kadar denda, tempoh penjara dan tempoh penggantungan lesen memandu.

Menurutnya, perkara itu dipersetujui secara dasar oleh Jemaah Menteri pada 24 Jun lalu.

“Jabatan Peguam Negara telah menyemak draf Rang Undang-undang (RUU) Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 dan draf RUU ini akan dibentangkan untuk persetujuan Jemaah Menteri pada 17 Julai 2020 dan seterusnya untuk dibentangkan di Parlimen pada sesi kali ini.

“Tindakan ini dilakukan bagi menjadikan satu bentuk detoran dan pengajaran kepada orang ramai supaya mematuhi peraturan jalan raya,” katanya ketika menjawab soalan lisan Ahli Parlimen Arau (BN), Datuk Seri Dr Shahidan Kassim pada Mesyuarat Kedua, Penggal Ketiga, Parlimen ke-14 di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ka Siong berkata, selain daripada pindaan hvkvman, kerajaan juga akan meminda had kandungan aIkoh0I yang dibenarkan supaya selaras dengan piawaian yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Katanya, had kandungan itu daripada 35 mikrogram aIkoh0I dalam100 mililiter nafas; 80 miligram aIkoh0I dalam 100 mililiter dqrqh atau 107 miligram aIkoh0I dalam 100 mililiter air kencing kepada 22 mikrogram aIkoh0I dalam 100 mililiter nafas; 50 miligram aIkoh0I dalam 100 mililiter dqrqh atau 67 miligram aIkoh0I dalam 100 mililiter air kenclng.

Mengulas mengenai cadangan mengenakan hkvman mati bagi kesalahan menyebabkan kemqtiqn akibat memandu di bawah pengqruh aIkoh0I, Ka Siong berkata, perkara itu perlu mengikut lunas undang-undang sedia ada.

“Jika Kanun Keseksqqn (Akta 574) digunakan untuk menjatuhkan hkvman mqti, ia perlu dibuktikan di mhkamah bahawa pemandu mqbuk tersebut mempunyai niat untuk membnvh melampaui keraguan munasabah,” katanya.

Sumber: Twitter Via Jiran Cakap

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*