Menteri Hal Ehwal Agama Didkwa Ingkar PKP, PoIis Buka Kertas Siasatan Selepas Ada Individu Buat Laporan

POIiS membuka kertas siasatan berhubung dkwaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua PoIis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan mengesahkan telah menerima laporan poIis mengenai perkara tersebut.

ā€œKita telah membuka kertas siasatan poIis untuk menjalankan siasatan awal terhadap kes tersebut,ā€ katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Ia susulan dkwaan mengenai Zulkifli memuat naik berita mengenai kegiatannya di halaman Facebooknya pada 2 Mei.

Kebenaran Solat Tarawih dan Solat Jumaat di Masjid Sepanjang PKP Masih Dalam Perbincangan

Kebenaran Solat Tarawih dan Solat Jumaat di Masjid Sepanjang PKP Masih Dalam PerbincanganMenurut YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohammad al-Bakri, pelbagai aspek perlu diambil kira, antaranya aspek keselamatan, kesihatan dan pelaksanaan prosedur operasi standard SOP.– — –Permission to Perform Tarawih and Jumaat Prayers in the Mosque Throughout MCO Is Still In DiscussionAccording to the Minister of Prime Minister Department (Religious Affairs), Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohammad al-Bakri, there are many aspects that need to be count in such as security, health, and implementation of SOP.

Posted by Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri on Friday, May 1, 2020

Di bawah ini sekitar aktiviti pada 2 mei

Laporan poIis tersebut dibuat oleh seorang lelaki berusia 43 tahun di balai poIis Bandar Baru Bangi pada kira-kira pukul 6.10 petang 3 Mei.

Pengadu menyebut terdapat sejumlah aktiviti yang dijalankan oleh Zulkifli yang didkwa melanggar PKP.

Menteri berkenaan didkwa melakukan perkara tersebut dengan menghantar surat pertukaran kepada pegawai kanan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) secara peribadi pada 31 Mac dan mengambil gambar bersama pegawai tersebut.

Zulkifli juga didkwa telah bertemu dengan kenalannya, Datuk Dr Fathul Bari, dan beberapa individu lain dan mengadakan pertemuan di pejabatnya tanpa mengamalkan pnjarakan sosial pada 13 April.

Laporan itu juga mendakwa pada hari berikutnya, menteri tersebut memanggil Dr Rozaimi Ramli, Dr Ahmad Kamil Jamilin dan Dr Fathul, serta beberapa individu lain untuk mengadakan pertemuan di pejabatnya. ā€“ The Star

MSTAR ONLINE

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN:Ā PihakĀ Kualalumpur ViralĀ Ā tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. PihakĀ Kualalumpur ViralĀ juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*