Lelaki Ini Berdoa Selama 14 Tahun Untuk Jumpa ‘Isteri’ Dia Sejak Tsun4mi Acheh 2004 Termakbul. Detik Dia Kehilangan Isteri Dia Memang Menyedihkan

Hajat seorang lelaki untuk bertemu semula dengan isterinya yang hilang dalam tragedi Tsun4mi Acheh 2004, akhirnya tertunai selepas 14 tahun. Tetapi isteri yang ditemui dalam keadaan jas4d yang tidak berny4wa lagi.

Jen4zah isteri kepada Taufik Alamsyah adalah antara 45 jasad yang ditemui dalam beg m4yat dalam sebuah kuubur besar yang tidak didaftarkan sebagai kubur mang sa tsu nami di Dusun Lamseunong, Desa Kajhu, Kecamatan Baitusallam, Aceh Besar, 19 September lepas.

”Ya, saya dianggap gila kerana masih mengharapkan keajaiban, siapa tahu dia (ar wah siteri) akan kembali. Isteri saya ketika kejadian lari menyelamatkan dirinya bersama keluarga mertua,” kata Taufik ketika mengulas penemuan tersebut.

Ujar Taufik lagi, mereka ketika itu menetap di Kajhu, Aceh Besar apabila tsu nami datang membadai dan menghanyutkan rumah mereka sejauh 200 meter.

Ketika mereka hanya mampu berpaut pada dinding rumah supaya tidak dihanyutkan harus deras, Taufik melihat pautan isteri, anak-anak dan keluarga mertuanya terlepas dan hilang daripada pandangan mata. Taufik memberitahu dia cuba mencari keluarganya itu selepas kejadian tetapi tidak pernah berjumpa lagi.

”Selama 14 tahun saya berharap untuk bertemu dengan isteri saya lagi, tidak kisahlah bagaimanapun keadaannya,” kata Taufiq lagi.

Ketika mendapat khabar berita bahawa jena zah isterinya, Sri Yunida sudah ditemui, Taufik merasa terkejut tetapi bersyukur kerana penantiannya sudahpun berakhir.

Sumber Artikel: Siakap Keli

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*