Doktor Sepanyol Dedah Kesan Lebam Mungkin Petanda Baru Jngkitan Covid-19

KESAN luka dan lbam berwarna ungu yang menyerupai cacaar air atau cmpak di bahagian jari kaki dan kaki mungkin menjadi tanda anda dijgki1ti koronavrus, lapor doktor di Sepanyol dan Itali.

Pesaki1t yang mempunyai ksan lbam warna gelap gelap, terutama kanak-kanak dan remaja telah disahkan positif C0viid-19 di Sepanyol, begitu juga di Itali dan Perancis.

Antara kes awal yang dilaporkan melibatkan seorang budak lelaki berusia 13 tahun di Itali, yang mana ksan itu pada mulanya dianggap sebagai g1igitan labah-labah.

Dia pergi ke hospital pada 8 Mac setelah mengalami luka pada kulit sebelum ia merekah. Dua hari kemudian dia mengalami dmam, sakit otot, sakiit kepala dan gat4l serta lbam teruk pada kaki.

Bagaimanapun, disebabkan bncana kesihatan yang menyelubungi Itali, ujian koronavrus tidak dijalankan terhadapnya.

Kanak-kanak dan remaja dikatakan cenderung mendapat simptom ini.

Tetapi pada 29 Mac, lima minggu selepas kes Coviid-19 pertama di Itali, laporan rasmi pertama melibatkan kanak-kanak dengan gejala w4bak itu dikeluarkan.

Kini, seorang daripada lima pesaki1t di hospital Itali mengalami keadaan dermatologi yang pelik.

Seorang pakar dermatologi kanak-kanak di Bari, Mazzotta Troccoli berkata situasi ini menjadi semakin biasa di seluruh Itali.

Dia menulis: “Jika pemerhatian lanjut dan data makmal akan mengesahkan bahawa kita berdepan petunjuk klinikal Covi1d-19, tanda dermatologi ini mungkin berguna untuk mengenal pasti kanak-kanak dan remaja dengan bentuk jangk1itan yang minimum, tetapi sumber yang berpotensi untuk mendapat jangk1itan seterusnya.”

Biasanya Cov1id-19 menjejaskan paru-paru, menyebabkan batvk berterusan, mas4lah pern4fasan dan d3mam tinggi.

Itali, Perancis dan Sepanyol sedang meneliti k3san l3bam pada pesak1it yang berkemungkinan positif Covi1d-19.

Walau bagaimanapun, terdapat juga peningkatan laporan ciri1t-bi1rit, sak1it testi1s dan keh1ilangan deria rasa dan bau sebagai tambahan kepada penemuan terbaharu ini.

Sebuah majlis kesihatan di Sepanyol juga menimbulkan kebi1mbangan mengenai gejala baharu di kaki ini.

Majlis itu, yang mempunyai 7,500 anggota profesional, telah membuka satu pangkalan data mengenai kemungkinan kes Cov1id-19 dan mereka yang mengalami kesan mel3et serta lebam di kaki.

“Banyak kes sedang dalam pemerhatian di pelbagai negara; Itali, Perancis, Sepanyol.

“Penemuan yang mula ters3bar ini menimbulkan rasa ingin tahu di bidang penjagaan kesi1hatan, kalangan ahli dermatologi dan doktor haiwan, secara asasnya: gejala yang sama semakin banyak dik3san pada pesaki1t Covi1d-19, terutama kanak-kanak dan remaja, walaupun beberapa kes juga telah dik3san pada orang dewasa.

“Ia adalah kesan mel3cet berwarna ungu (sangat mirip dengan cacar air, campak) yang biasanya muncul di sekitar jari kaki dan biasanya sembbh tanpa meninggalkan bekas pada kulit,” tulis majlis itu. -Metro UK

COVI1D-19: Sebanyak 70 Vaksi1n Telah Dibangunkan

Bulan lalu, kajian untuk menilai keberkesanan vaks1in COVI1D-19 telah pun menjalani percubaan pertama.

Vaksi1n yang dihasilkan telah disvntik kepada peserta atau sukarelawan.

Namun, laporan terbaru dikeluarkan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati sehingga kini sudah ada 70 vaksi1n COVI1D-19 yang dibangunkan oleh berbagai institusi dari pelbagai negara.

Daripada jumlah ini, tiga vaks1in telah diuji pada manusia.

Difahamkan, satu daripada tiga vaks1in ini sedang dalam proses klinikal dan telah memasuki fasa kedua.

Dua lagi vaksi1n masing-masing dibangunkan oleh dua institusi dari Amerika Syarikat, iaitu Moderna dan Inovio Pharmaceuticals.

Biarpun mengambil sedikit antara setahun hingga 18 bulan untuk vaksin ini siap sepenuhnya, namun diharapkan ia mampu untuk membendung penvlaran w4bak COVI1D-19.

Bloomberg

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*