Fedtri Yahya Jelaskan Kenapa Mekah Dikosongkan, Sekali Kena Kecam

Mekah menjadi destinasi tumpuan bagi Muslim untuk menunaikan ibadah haji dan umrah. Ia menjadi tempat yang paling diidamkan oleh setiap muslim untuk dilawati.

Dataran tawaf ini dikosongkan untuk kerja-kerja pembersi1han saja. Pekerja masjid bersama batang mop dan kenderaan mereka dah masuk melakukan tugas. Sabun dicurahkan dan mereka berlari girang seperti kanak-kanak mengelapnya kering. Kerja pensterilan dibuat bagi mencegah segala kuman k0tor.

Pasal orang tawaf? Alah tenang lagi sekali okeh. Tingkat 2, tingkat 3 dan tingkat 4 masih ada. Boleh buat di sana. Kalau penat nak jalan, motor skuter ada disediakan. Bayar dan tungganglah sambil tawaf.

Najmi juga menjelaskan kerajaan Arab Saudi mengeluarkan sekatan ibadah umrah untuk jemaah luar mahupun tempatan adalah untuk mengelakkan mvdarat yang lebih besar. Lagipun ketika ini beberapa negara sudah ada banyak kes melibatkan virvs Covi1d-19.

Fedtri Yahya Kena Keecam

Sabar jelah,” Begitulah keluhan pengacara TV, Fedtri Yahya apabila pendapatnya mengenai isu kuarant1in di tempat suci seperti Mekah dan Madinah diambil enteng oleh sesetengah pihak.

Semua sedia tahu mengenai penvlaran w4bak Covi1d-19 yang semakin serius yang telah memaksa beberapa negara mengambil langkah untuk menutup pintu sempadan sebagai langkah pengaw4lan wab4k daripada terus mer3bak.

Malah, baru-baru ini tempat suci umat Islam iaitu Mekah dan Madinah juga mengambil langkah mengekang kemasukan para pelawat untuk sementara waktu dalam usaha membendung kemvdaratan kepada penduduk dunia.

Malah, di Malaysia, terdapat beberapa buah negeri mengambil langkah memb4talkan solat Jumaat dan meminta semua para muslim untuk solat zohor di rumah.

Namun, terdapat segelintir pihak yang menganggap tindakan tersebut seperti melampav dan seperti tindakan orang kafi1r. Seolah-olah kerajaan lebih takbtkan penyak1it daripada takbtkan Yang Maha Pencipta, kata mereka.

Bukankah mencegah itu lebih baik daripada mengubati?

“Jika kamu mendengar tavn di sesuatu tempat, jangan kamu pergi kepadanya. Jika berlaku di sesuatu tempat sedangkan kamu berada di situ, jangan kamu keluar daripadanya.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Islam itu mudah, dalam sudut lain, Islam memberikan k3selamatan kepada jasad dan kerehatan kepada jiwa jika jasad g4gal diselamatkan. Justeru, berusahalah meny3lamatkan diri daripada bahaya penyak1it, dan redhalah dalam hati kepada Allah jika g4gal.Wallahualam. – CARI

Bertenang, Kata Lelaki Ini Dataran Tawaf Kosong Sebab Kerja Pembersihan

Kerajaan terpaksa buat begini dek penularan virvs bahaya ini. Sebabnya seluas-luas Arab Saudi ini, Mekahlah tempat tumpuan seluruh dunia. Mana ada orang Islam beriya datang ke Arab Saudi semata-mata nak ke Jeddah. Okey faham?

Selain itu, umat Islam yang mengunjungi kawasan berkenaan tidak akan melepaskan peluang untuk memanjatkan doa kepada Allah SWT.

Burung Tawaf Kabaah

Terbaharu, satu lagi video tular yang menyaksikan kawanan burung merpati yang menghiasi langit di Mekah. Ia dilihat sedang berlegar di kawasan Kaabah. Rakaman yang dikongsikan melalui laman Twittter Haramain itu menarik perhatian ramai orang.

Kejadian itu juga disaksikan oleh beberapa orang yang berada di situ yang sempat merakamkan momen indah tersebut.

Tidak dinafikan ramai jemaah yang sedang menunaikan ibadah umrah agak kecewa kerana tidak berpeluang melakukan tawaf di sana. Bagaimanapun, urusan tawaf dan saie masih boleh dilakukan di tempat berbumbung cuma ukuran tawaf agak sedikit berbeza. Malah, ruang bawah di rumah ibadah itu juga kelihatan kosong.

Peringatan buat kita

Yatt Hamzah turut menjelaskan kepada umum gambar seperti di atas merupakan proses pembersihan kawasan tawaf di sekitar Kaabah bagi mengelakkan penvlaran virvs COVI1D-19.

Kami berlindung denganMu

Difahamkan Masjidil Haram dan Masjid Nabawi ditutup selama satu jam selepas solat Isyak dan dibuka semula sebelum solat Subuh bagi membolehkan pelaksanaan pembersi1han termasuk menggosok dan mengelap jubin di sekitar Kaabah.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Sumber: Dunia Dan Akhirat

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*