Tnpa Rasa Bersalah! Tengah Jln Sesak, Akak Ni ‘SeIamba’ Keluarkan Badan Separuh Campak Sqmpah Dari Kereta

KEBERSIHAN adalah suatu yang dicintai ALLAH. Ini dinyatakan dalam sebuah hadis yang bermaksud: “Sesungguhnya ALLAH SWT itu baik, Dia menyukai kebaikan. ALLAH itu bersih, Dia menyukai kebersihan

ALLAH itu mulia, Dia menyukai kemuliaan. ALLAH itu dermawan ia menyukai kedermawanan maka bersihkanlah olehmu tempat-tempatmu dan janganlah kamu menyerupai kaum Yahudi.” (Riwayat al-Tirmizi)

Orang tua-tua pernah berkata bahawa jika hendak tahu sama ada seseorang itu pembersih atau tidak, tengoklah tandas di rumahnya. Ada benarnya kata-kata tersebut.

Berdasarkan pemerhatian dan pengalaman yang dilalui, orang yang pembersih akan menjaga kebersihan di mana sahaja. Dia pasti tidak selesa dengan suasana yang kotor. Jika dia cintakan kebersihan, dia bukan sahaja akan menjaga kebersihan di rumahnya sahaja, malah di mana-mana tempat sekalipun dia akan pastikan kebersihan dijaga.

Dalam menjaga kebersihan itu, janganlah kita buang sampah merata-rata. Perbuatan ini juga melambangkan peribadi seseorang itu.

Seperti mana yang berlaku dalam video yang tular baru-baru ini, sempat dirakamkan perbuatan wanita ini yang dengan tanpa rasa bersalah membuang sampah keluar dari kereta.

Kejadian berlaku ketika jalan tengah sesak, kereta itu ketepi bahu jalan dan wanita dalam kereta itu keluarkan badannya dari tingkap lalu campakkan beg plastik dipercayai smpah.

Orang ramai yang menonton video ini luahkan rasa tidak puas hati terhadap wanita terbabit, masing-masing kecewa dengan sikap segelintir manusia yang tanpa rasa bersalah sanggup buang sampah merata-rata tempat.

Harap-harap perbuatan ini tidak dicontohi oleh orang ramai.Jadilah rakyat Malaysia yang pembersih dan mengambil tanggungjawab untuk sama-sama menjaga kebersihan biarpun ada pihak yang sudah diberi tanggungjawab khas terhadap tugas pembersihan.

Video

SUMBER/KREDIT: online malaya via ASN

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*