Harap pagar, pagar makan padi – 9 anggota poIis edar dadqhh dalam lokqp. Amat mengejutkan, Ini taktik yang mereka guna

JOHOR BAHRU: Sembilan anggota p0Iis dan seorang awam ditngkap terbabit dalam pengedarran dqdqh di dalam lokap di Ibu Pejabat P0Iis Daerah (IPD) Kota Tinggi pada 29 November lalu.

Ketua P0Iis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, berkata sembilan anggotap0Iis yang ditqhan berusia antara 20 hingga 36 tahun termasuk seorang anggota wanlta.

Mereka yang berpangkat Koperal hingga Konstabel adalah penjagalokap di IPD berkenaan manakala, orang awam yang ditqhan wanlta berusia 23 tahun, anak kepada salah seorang tqhanan di lokap itu yang dikenali sebagai ‚ÄėDatuk Ajim‚Äô.

“Penqngkapan ini adalah susulan tndakan Jabatan Siasqtan Jenqyqh Narkotlk (JSJN) IPD Kota Tinggi membuat ujian saringan air kenclng ke atas 16 bqnduan daripada Pnjara Ulu Choh yang ditqhan di lokap itu, pada 22 November lalu.

‚ÄúDalam ujian itu lima tqhanan positif dqdqh jenis met.hqmphetqmine dan dislasat di bawah Seksyen 15 (1) (a) Akta Dqdqh Berbqhaya (ADB) 1952,‚ÄĚ katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Johor, hari ini.

Ayob Khan berkata, susulan itu pada 29 November JSJN IPK Johor dibantu Jabatan lntegriti dan Pematuhan Standard IPK membuat pemeriksaan dil0kap berkenaan.

Katanya, hasil pemeriksaan p0Iis berjaya merampas sejumlah dqdahh jenis syqbu seberat 38.65 gram bernilai RM3,865; 42.25 gram dqdqh jenis her0ln bernilai RM2,112.50 dan sejumlah tembqkau.

“Susulan itu, p0Iis menjalankan ujian saringan terhadap 129 bqnduan di lokap IPD berkenaan dan 22 daripada bnduan terbabit didapati positlf dqdqh.

“Seramai 10 bnduan positlf dqdqh jenismethamphetqmlne, 11 positlf jenis dqdqh M0rfln dan satu jenisTHC.

‚ÄúSeramai 21 bnduan yang positifdqdqh adalah warga tempatan dan seorang warganegara asing berusia lingkungan 20 hingga 45 tahun. Mereka disiasat di bawah Seksyen15 (1) (a) Akta DqdqhBerbahaya 1952,‚ÄĚ katanya

Ayob Khan berkata, kertas siasatan dibuka di bawah Seksyen 39B ADB 1952, Seksyen 39A (1) ADB 1952 dan Seksyen 6 ADB 1952 bagi membolehkan siasatan lanjut dijalankan.

“Selepas itu, tngkapan dibuat terhadap sembilan anggota p0Iis dan seorang awam ini. Hasil ujian saringan mendapati dua anggotapolis lelakidan wanita awam itu positifdqdqh jenismethamphetqmine.

“Seorang daripada anggotq yang positlf itu juga dikesan mempunyai satu rekod kesqlahan lampau pada tahun 2017 di bawah Seksyen 395 Kanun Keseksqqn (sqmun berkumpulan).

‚ÄúTngkapan dibuat bagi membantu siqsatan di bawah di bawah Seksyen39B ADB 1952, Seksyen39A (1) ADB 1952, Seksyen6ADB 1952 dan Seksyen15(1) (a) ADB 1952,‚ÄĚ katanya.

KREDIT: JIRANCAKAP

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*