‘Hormati Waktu Berbuka’ Pengadil Ini Hentikan Perlawanan Seketika Untuk Youcef Berbuka

Amalan berpuasa bukan alasan untuk seseorang pemain bola sepak itu tidak boleh bermain untuk pasukan. Begitu jugalah yang terjadi dalam aksi terakhir Ligue 1 antara pasukan Nice dan Monaco. Sesunggunya hikmah bulan Ramadan begitu banyak pada manusia hinggakan terbawa-bawa dalam apa keadaan sekalipun.

Dalam perlawanan ini, pengadil perlawanan, Ruddy Buquet telah menghentikan permainan untuk seketika walaupun baru bermula 6 minit bagi memberi laluan kepada salah seorang pemain mereka yang sedang berpuasa.

Youcef Attal yang mewakili pasukan Nice, dilihat bergegas ke tepi padang dan terus meneguk air mineral dan kembali semula kedalam padang secepat mungkin.

Nice-Monaco: The referee stops play for a minute to let Youcef Atal drink water to break his fast 👏 

— Walid Bylka (@bylka613_)

Pengadil perlawanan Ruddy Buquet sangat memahami dengan pemain beragama Islam di Perancis kerana negara itu mempunyai ramai penduduk beragama Islam. Tindakan Ruddy ini dipuji ramai pengulas bola sepak.Semoga kita semua mengambil contoh pengadil ini yang menghormati penganut agama Islam apatah lagi kita yang sejak lahir beragama Islam.

Lebih menarik, Nice menang 2-0 keatas Monaco dan salah satu jaringan turut dibantu oleh Attal yang membuat hantaran lintang dan ditampan masuk ke jaring sendiri oleh Bidiashile.

Video

hormati waktu berbuka

Posted by Kecek Si Netizen on Friday, May 31, 2019

Sempena Menyambut Hari Lebaran Yang Bakal Tiba hendaklah kita ambil iktibar dan hikmah di bulan Ramadan agar kita semua saling hormat-menghormati berterusan sesama umat manusia dan dengan amalan yang baik iaitu solat,sedekah,baca Quran dan anggaplah hidup kita ada Nur Ramadan sepanjang hidup kita,in Sha Allah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih,KL Viral

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook KL Viral

sumber : era.je kredit petuadanresepibonda

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*