‘Bukan Seperti Yang Dikhabarkan Di Berita’ – Lelaki Ini Tepis Dkwaan Kata China Bebas Covd-19

Wbak C0vd-19 yang sebelum ini dikenali sebagai C0r0navrvs bermula dari negara China. China merupakan negara yang pertama di dunia melap0rkan berkenaan wbak ini sebelum ianya merebak hampir ke seluruh pelusuk dunia. Sebelum ini terdapat berita yang mendkwa bahawa negara China telah berjaya mencatat sifar kes terbaru C0vd-19. Dikatakan mereka telah berjaya membendung wbak ini dari mrebak.

Walau bagaimanapun, seorang pengguna Facebook Siti Zarina, berkata bahawa maklumat berkenaan adalah paIsu. Hal ini kerana dia mempunyai sepupu yang menetap di China dan sepupunya memberitahu bahawa masih ada pesakit di sana. Warganegara China masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) seperti di Malaysia.

Tiada kes baru dicatatkan di China

Medical staff members wearing protective clothing arrive with a patient at the Wuhan Red Cross Hospital in China

Sebelum ini, laporan South China Morning Post, telah menyatakan bahawa tiada kes baru dicatakan di seluruh China. Menurut Suruhanjaya Kesiihatan Kebangsaan China, sebanyak 70420 ddaripada 80928 individu yang dilaporkan p0sitif C0vd-19 telah pulih sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, ramai mempersoalkan ketepatan data yang dikeluarkan China yang menyebabkan kekeliruan kerana kerap menukar kriteria diagnosis. Selain itu, pengamal perubatan di China dna luar negara turut mempersoalkan sama ada Beijing menyembunyikan graf epiidemik.

China bukan seperti dikhabarkan

Walaupun dikhabarkan kes C0vd-19 di China semakin pulih, semua rakyatnya masih dalam perintah PKP. Ramai lagi pesakiit yang belum pulih di h0spital. Wbak tersebut turut menular ke beberapa daerah yang lain.

Rakyat China tidak dibenarkan bercakap sesama mereka, hanya boleh ke kedai beli barang keperluan dan terus pulang. Mereka wajib mandi setelah keluar dari rumah bagi menangani wbak ini. Masih belum penawar untuk C0vd-19, justeru itu ramai mengambil langkah berjaga-jaga dengan tidak keluar dari rumah.

Wbak ini mengambil masa yang lama untuk kembali pulih.

Sumber: South China Morning Post Siti Zarina / Ohbulan

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*