Ini Sebab Kenapa Pihak Polis Panggil Pihak Penganjur Perhimpunan 812

POLIS akan memanggil penganjur perhimpunan kesyukuran meraikan kejayaan menolak ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, ia susulan laporan diterima pihaknya berhubung perhimpunan itu.

Membawa Kanak Kanak Ke Perhimpunan

“Kita ada terima laporan terhadap penganjur perhimpunan kerana didapati ada peserta yang membawa kanak-kanak ke perhimpunan itu.

“Tindakan itu jelas melanggar Seksyen 4(2)(f) Akta Perhimpunan Aman 2012 kerana membawa atau membenarkan kanak-kanak menghadiri perhimpunan, maka kita akan panggil penganjur untuk dirakam keterangan,” katanya kepada pemberita, hari ini.

Beliau juga mengesahkan tiada pemimpin yang berucap dalam perhimpunan semalam akan disiasat di bawah Akta Hasutan.

Pada masa sama, polis mengucapkan terima kasih kepada penganjur atas kerjasama untuk menganjurkan perhimpunan yang aman.

Pihak Polis Puji

“Mereka (penganjur) juga menepati janji mereka untuk mengutip sampah sebaik selesai perhimpunan, ini adalah contoh baik yang perlu diikuti oleh semua,” katanya.

Semalam, polis berkata kira-kira 55,000 peserta hadir ke perhimpunan dan tiada kejadian yang tidak diingini.

Sumber : Hmetro Online

55,000 peserta hadir Himpunan ICERD, kata Polis

POLIS Kuala Lumpur menganggarkan 55,000 peserta hadir ke perhimpunan membantah ratifikasi ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD), di sekitar ibu negara, hari ini.

Namun berdasarkan pengamatan yang dilakukan oleh wartawan NSTP jumlahnya mungkin mencecah ratusan ribu orang berdasarkan kepadatan peserta dalam satu masa serentak, 2 petang tadi di sekitar Jalan Raja sehingga ke Bangunan Dayabumi; Jalan Tun Perak sehingga ke Jalan Lebuh Ampang; Jalan Raja Laut sehingga ke Sogo; kawasan sekitar Jalan Tunku Abdul Rahman.

Bagaimanapun penganjur Gerakan Pembela Ummah (UMMAH), Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (MUAFAKAT) dan Sekretariat Kedaulatan Rakyat (RAKYAT) menganggarkan jumlah peserta adalah mencecah 300,000 orang.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, meskipun perhimpunan berjalan dengan aman terdapat beberapa kesalahan yang dilakukan oleh peserta gagal dikawal oleh pihak penganjur terutama membawa kanak-kanak.

“Himpunan ini berjalan dengan lancar dan selamat tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

“Bagaimanapun polis mengesan ada ibu bapa dan penjaga yang juga peserta perhimpunan membawa kanak-kanak ke perhimpunan berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sejak pagi hingga perhimpunan berakhir kira-kira 5 petang tadi, sebahagian besar peserta dikesan masih membawa kanak-kanak ke perhimpunan berkenaan sekaligus melanggar syarat-syarat di bawah Akta Perhimpunan Aman (APA 2012).

Sumber Artikel : Hmetro Online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*