Jangan Terkejut, Jangan Marah Kalau Duduk Di Lokap Tiga Empat Malam – Ketua P0Iis Negara

” Saya dah beritahu, saya dah mula menngkap. Dah 107 orang ditngkap.

Ketua P0Iis Negara (IGP) Abdul Hamid Bador memberi amaran kepada individu yang gagal mematuhi perintah kawalan pergerakan (PKP) kemungkinan akan bermalam di pnjara.

” Bagi mereka yang masih ingat mereka kebal dari penyak1t, ataupun sengaja nak tunjuk dia gngster, melepak-lepak di tepi padang, jangan terkejut apabila digari tangan dan dibawa ke Iokap.

” Dah dibuat pun, kebanyakan menghalang penjawat awam. Jangan terkejut, jangan marah, untuk duduk di Iokap tiga, empat malam,” katanya.

Abdul Hamid berkata demikian sebagai tetamu di rancangan RTM Selamat Pagi Malaysia pagi tadi.

Jelasnya, sehingga kini, pihak p0Iis telah menangkap seramai 107 rakyat yang gagal mengikut perintah sepanjang tempoh berkuat kuasa pada 18 Mac lalu.

Bagaimanapun, Abdul Hamid memaklumkan bahawa peratus rakyat yang patuh kini pada 92 peratus malah kadar jnayah juga telah menurun sebanyak 70 peratus.

95% TabIigh sudah tampil

Menerusi usaha pihak berkuasa untuk mengesan jemaah tabIigh yang terlibat dalam perhimpunan di Masjid Sri Petaling bulan lalu, Abdul Hamid berkata pasukan petugas p0Iis dan dibantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengenal pasti jumlah bilangan peserta seramai 10,000.

” Statistik mereka yang benar-benar hadir pada Ijtimak agak kabur, sebab ada pihak kata 14,000 ada pihak kata 16,000.

” Tetapi hasil kerjasama pasukan petugas p0Iis dan KKM, kita dapat kenal pasti dengan penuh identiti mereka sampai ke tahap 10,000.

” Kita temu bual mereka untuk cuba ingat siapa teman-teman yang masih belum tampil ke hadapan untuk periksa sama ada sudah disaring atau belum ,” katanya.

Beliau juga mengingatkan orang awam supaya tidak merendahkan jemaah tabIigh kerana ramai telah beri kerjasama penuh.

” Lebih 95 peratus sudah tampil, hanya lima peratus belum,” katanya.

Bagaimanapun, segelintir pihak tabIigh –yang berada dalam kuar4ntin- gagal untuk melakukan penj4rakan sosial.

” Ada beberapa kes di mana jemaah tabIigh sudah ada di pusat kurantin, masih lagi mengamalkan sembahyang jemaah.

” […] (p0Iis) sudah pujuk mereka, walaupun berada dalam kuar4ntin, mereka mesti lakukan penjarakan sosial

Jangan sebar identiti saspek Cov1d-l9

Susulan kadar peratus jnayah yang dilihat turun, Abdul Hamid menggesa rakyat supaya tidak melakukan jnayah siber dengan mendedahkan identiti pesak1t Cov1d-l9.

” Ini salah, ia akan menakutkan orang ramai.

” Jika pesak1t sudah sihat dan dikeluarkan dari hospital, jiran akan hindari pesak1t.

” Jika rakyat tahu siapa yang saspek membawa wab4k Cov1d-l9, mereka boleh terus lapor dan pihak p0Iis akan datang bawa individu terbabit lakukan pemeriksaan kesihatan,” katanya.

Melihat kepada beberapa jnyah siber berhubung Cov1d-l9, Abdul Hamid berkata pihak berkuasa telah membuka 370 kes berikutan perkara terbabit.

Kredit: Malaysiakini via Malaysia United

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*