(Vldeo) Tular Vldeo Tik.Tok Clkgu ‘Membebel’ Dalam Kelas, Netijen Mohon Jaga lmej Profesion Perguruan

Viral di media sos.ial gelagat seorang guru wanlta yang sedang ‘membe.bel’ kepada anak muridnya kerana bermain dengan kain yang mengandungi cecair pembasmi kuman.

Ini kerana, dia tidak mahu sebarang perkara yang tidak diingini berlaku terhadap anak muridnya.

“Cikgu dah bagitahu 180 juta kali jangan main kain tuala tu dekat atas kepala, muka dan mulut. Hampa tau tak cikgu letak hand sanitizer dekat tuala tu supaya tak nak ada kuman. Hampa semua boleh pula main letak dekat muka dan mulut,” katanya.

Disebabkan murid berkenaan masih berdegil, guru terbabit memberi ama.ran mahu mendenda mereka berdiri di atas kerusi sehingga tamat waktu belajar.

Video tersebut telah dimuat naik ke aplikasi Tik.tok milik guru itu sebelum tular dan menerima pelbagai reaksi daripada netijen termasuk seorang guru Tingkatan 6, Mohd Ridzuan Md Nasir.

Menurut Mohd Ridzuan, tidak salah bagi seorang guru membe.bel di dalam kelas tetapi tidak perlu merakam vdeo untuk diviralkan di media sos.ial.

Katanya, penyebaran video tersebut bakal mengundang pandangan kurang baik orang luar terutamanya lbu bapa mengenai tugas seorang guru.

Beliau menyeru para guru agar menghentikan aktiviti merakam vldeo sebaliknya menggunakan aplikasi online itu ke arah kebaikan bukannya merakam video ‘gedlk’ dan ‘ann.oying’.

“Cikgu-cikgu. Tolonglah berhenti rakam diri sendiri sambil membebel kepada murid-murid. Dengan suara yang ‘ann.oying’, lepas tu buat-buat gedlk, sangat-sangat memalukan. Tak sesuai diamalkan.

“Tak salah nak memb.bel, tapi tak perlu rekod. Buat apa nak tunjuk satu dunia? Nak tunjuk yang cikgu-cikgu ni takde kerja asyik nak membe.bel je ke?

“Kalau guna Tiktok buat kandungan mengajar masih boleh diterima. Masih ada manfaatnya. Mohonlah jangan menambahkan lagi persepsi negatlf masyarakat terhadap profesion keguruan. Kerana nila setitik, ro.sak susu sebelanga,” katanya.

Sumber/Kredit: cempedakcheese

PERHATIAN: Pihak Kualalumpur Viral  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*